Terrorisme islàmic

Després de l'atac de Cornellà, els ertzaines demanen al Govern Basc que els deixi portar armes fora de servei

Agents de policia de tots els cossos augmenten les mesures d'autoprotecció tement situar-se en el punt de mira dels gihadistes

Una instrucció d'Interior recorda als agents que els seus serveis de vigilància estàtica poden ser "potencial objectiu d'atac terrorista"

undefined11288883 bi04  lekeitio  vizcaya   07 09709   un agente de la ertzain180821212213

undefined11288883 bi04 lekeitio vizcaya 07 09709 un agente de la ertzain180821212213 / ALFREDO ALDAI

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una onada d’inquietud s’ha instal·lat entre els membres de diversos cossos policials per tot Espanya un dia després de l’atac sofert a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cornellà.

I especialment entre els ertzaines, la direcció dels quals està retirant les mampares de protecció de les comissaries. El sindicat Professional de l’Ertzaintza SiPE-Fepol ha dirigit aquest dimarts una carta a la consellera de Seguretat del Govern Basc demanant-li que torni a instal·lar mampares i faci marxa enrere en una ordre interna, que ja té un any de vigència, que impedeix els agents de la policia basca portar les seves armes a sobre quan no estan de servei.

La carta assenyala que "després de l’atac sofert a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cornellà, on una persona ha intentat agredir un agent amb un ganivet" les mesures de la direcció de l’Ertzaintza "retirant les mampares blindades que estaven situades a la recepció d’atenció als ciutadans l’únic que originen és (...) posar en risc la vida dels ertzaines".

La carta recorda al Govern Basc un incident a la comissaria de Beasain, on un agressor va aconseguir penetrar el gener de 2017 sense més conseqüències. També recorda l’atac frustrat per la Policia Nacional a Tenerife el passat dia 16, igualment perpetrat per una persona armada amb un ganivet.

Alerta 4

En la missiva, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’indica a la consellera basca que el nivell d’alerta antiterrorista 4 ha sigut ratificat de nou. Per això, el SiPE considera "una insensatesa" la "retirada de mampares de seguretat a les comissaries i la prohibició de portar l’arma reglamentària" quan s’acaba l’horari de servei.

La policia francesa tenia també una prohibició de portar armes fora de servei, però va ser anul·lada fa tres anys, quan el nivell d’alerta antiterrorista va pujar a 4 en territori gal. El juny passat, en l’última reunió de la Taula de Seguretat, que organitza la Secretaria d’Estat, de tots els cossos policials participants (inclosos els Mossos), només el cap de l’Ertzaintza, Jorge Aldekoa, va considerar que a Euskadi es podia baixar l’actual alerta a nivell 3.

La retirada de mampares en comissaries –i també en cotxes patrulla- porta ja un any en marxa, i, segons Juan Carlos Sáenz, secretari d’Organització del SiPE, s’ha desenvolupat desatenent el punt de vista d’experts com els de la comissaria de l’Ertzaintza a Zabalburu (Bilbao). "El seu torn nocturn de denúncies és el més perillós de tot Euskadi", diu Alonso. Allà són freqüents els incidents, i alguns “visitants” han arribat a llançar les papereres als agents, entre altres objectes.

"En comptes de mampara, a la Recepció posen dos agents. En el moment en què un ertzaina resulti ferit, farem responsable la consellera", adverteix Alonso.

Més vigilància

L’atac de Cornellà té altres conseqüències. Mentre els ertzaines expressen la seva exigència, policies de diversos cossos han desempolsegat en diversos punts del país la instrucció 6/2017 de la Secretaria d’Estat de Seguretat, que conté unes "recomanacions d’autoprotecció per als cossos de policia Local relacionades amb el risc d’atemptat terrorista".

La circular d’Interior es dirigeix als municipals considerant-los els més exposats, per ser les seves patrulles de carrer les més freqüents, i per mancar de les mesures de contravigilància que sí que tenen altres policies. El text corria aquest dimarts per tota mena de fòrums i grups de contacte policials.

La instrucció recomana extremar la vigilància en contactes de proximitat amb altres persones, recordant que "el cinquanta per cent dels atacs terroristes contra el personal policial comesos a Europa en els últims tres anys s’han executat amb arma blanca".

La meitat dels atacs contra policies a Europa des de 2015 "s’han executat amb arma blanca", recorda Interior als municipals

La instrucció recorda als agents que els "serveis de protecció estàtics" (policies dempeus i aturats a un lloc) "pot no només no resultar dissuasiva, sinó que pot constituir-se en potencial objectiu d’atac terrorista".

A més de consells que formen part de la formació policial bàsica, com prestar especial atenció a les persones "que portin roba que no es correspongui amb l’època de l’any o vagin especialment abrigats" per si amaguen armes o explosius, la instrucció aconsella utilitzar el cotxe patrulla com a parapet en casos de vigilància estàtica.

Notícies relacionades

Entre els mossos corrents també ha sigut molt llegida aquest dimarts la instrucció. Al cos català de policia preocupa especialment la situació de la comissaria de La Jonquera (Girona), un barracó de xapa que porta cinc anys sent objecte de queixes internes pel seu estat d’indefensió, en un lloc "que és terra de pas amb el sud de França, lloc de residència d’una població molt nombrosa d’algerians i marroquins", explica un mosso de la zona.

Entre els agents bascos, igual com a Catalunya, s’escampen comentaris sobre la diferència de les mesures de seguretat de qualsevol seu bancària -"amb doble vidre blindat i una finestreta per sota per passar documents", explica la mateixa font catalana- amb els parapets de les comissaries. En el cas de Cornellà, una porta corredissa i una finestreta que l’agressor va aconseguir saltar.