INVESTIGACIÓ

La dona de l'atacant de Cornellà declara que podria tractar-se d'un suïcidi perquè era homosexual

Els Mossos el tracten com un atemptat terrorista però matisen que creuen que es tracta d'un cas aïllat

L'agressor va intentar matar una policia, que el va neutralitzar disparant contra ell amb l'arma reglamentària

el-atacante-de-cornella-se-quera-suicidar / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Ángeles Vázquez

Els Mossos d’Esquadra creuen que l’atac d’aquesta passada matinada contra una comissaria de Cornellà, en què ha sigut abatut a trets Abdelouahab Taib, un veí de la localitat, d’origen algerià i 29 anys d’edat, és un “fet aïllat” que, d’entrada, no té vincles amb cap organització gihadista. Malgrat aquesta conclusió provisional, tracten l’episodi com un “atemptat terrorista”, perquè l’home s’ha abalançat sobre la policia que li ha obert la porta amb una “clara voluntat homicida” i perquè ho ha fet cridant el nom d’“Al·là”.

Un altre indici que reforça aquesta possibilitat que es tracti d’un fet “aïllat”, s’ha obtingut de la declaració que els Mossos han pres a la dona de l’atacant. Segons fonts de la investigació, l’esposa ha explicat que Abdelouahab li havia confessat fa un any que era homosexual i que a causa d’aquesta revelació havia començat el seu procés de separació, que havia culminat fa una setmana amb el divorci. La dona ha afegit que sospita que el que perseguia el seu ja exmarit en realitat era suïcidar-se, mogut potser per la por del rebuig que podia comportar la seva orientació sexual dins de la comunitat musulmana. Les mateixes fonts remarquen que aquesta declaració és un indici més i que no serà fins al final de la investigació quan pugui concloure’s si s’ha tractat d’un cas de terrorisme o d’un acte amb connotacions religioses. “Si volia o no suïcidar-se és una cosa que podem preguntar-nos però que no podem saber de forma segura”, ha reconegut el conseller d’Interior, Miquel Buch. 

Reunió d’emergència

El gabinet de prevenció antiterrorista, l’òrgan que analitza el grau d’amenaça islamista a Catalunya, s’ha reunit d’urgència aquest dilluns a la tarda, a la Conselleria d’Interior, per analitzar l’esdeveniment i valorar si existien indicis que aconsellessin pujar el nivell de risc –que segueix en 4 sobre 5 des de fa tres anys– o prendre precaucions concretes per reforçar la protecció antigihadista. Només han acordat que tots els policies catalans, també els dels cossos locals, augmentin les mesures d’autoprotecció, ja que aquests funcionaris són un objectiu predilecte de l’ISIS. Res més. Per això, i tot i que han remarcat que ho investiguen com un atemptat terrorista i que l’Audiència Nacional és l’òrgan que l’instruirà perquè també coincideix a assignar-li aquesta etiqueta, no s’esperen rèpliques de cap classe. El comissari superior Rafel Comes ha explicat així mateix que, de moment, no tenen cap prova sòlida que apunti que l’home abatut s’hagués radicalitzat.

Un ganivet de grans dimensions

Abdelouahab ha trucat a l’intèrfon de la comissaria d’aquest municipi del Baix Llobregat a les 05.50 hores de la matinada passada. L’agent a càrrec de la recepció li ha obert la porta i Abdelouahab ha tret un ganivet i s’ha llançat a sobre de la policia, que ha repel·lit l’atac desenfundant la seva arma reglamentària i obrint foc diverses vegades contra ell.

Els crits i els trets han cridat l’atenció d’un sergent que en aquell instant acabava d’incorporar-se al torn de matins. Però quan ha arribat a l’entrada, Abdelouahab ja havia sigut abatut. Gràcies a la documentació que portava a sobre –les empremtes dactilars confirmarien definitivament la seva identitat hores més tard– s’ha esbrinat de seguida que es tractava d’un veí resident en un domicili ubicat a només uns 200 metres de la comissaria.

Els Mossos han activat una operació per entrar en aquesta residència. Però a l’espera de l’ordre judicial, s’han limitat a desplegar-se pels voltants del bloc i a assegurar l’entrada de la casa. El registre ha començat poc després de les 13.00 hores i s’ha allargat fins a les 19.00 hores. L’entrada a la casa, per extremar les precaucions, l’ha dut a terme el Grup Especial d’Intervenció (GEI), equipats amb escuts antibales. A l’interior del domicili, no obstant, no ha aparegut cap explosiu ni tampoc cap arma. Durant els pròxims dies, els especialistes en informàtica forense hauran d’analitzar detalladament els dispositius que s’han emportat de la casa, ordinadors i tauletes electròniques, per assegurar-se de si ha existit o no algun vincle amb organitzacions gihadistes que haguessin pogut promoure una hipotètica radicalització. L’operació de buidatge d’aquestes dades podria durar fins i tot setmanes. 

Efecte posttraumàtic

Notícies relacionades

Tant l’agent agredida com el sergent que ha acudit en la seva ajuda han sigut atesos pel servei de psicologia del cos per tractar un possible “efecte posttraumàtic”.

Després de l’agressió a Cornellà, els Mossos s’han posat en contacte amb policies locals i altres cossos i forces de seguretat de l’Estat per advertir-los de l’ocorregut, a fi que puguin augmentar les mesures de seguretat i autoprotecció