ANUNCI DE LA MINISTRA

Defensa vol posar guarderies a les casernes

Margarita Robles impulsarà mesures per potenciar la conciliació dels militars

Lamenta que encara no hi hagi cap dona espanyola amb el rang de general

zentauroepp41055999 valencia 23 11 2017 ej rcito una mujer soldado de la base 180819121842 / Miguel Lorenzo

zentauroepp41055999 valencia 23 11 2017  ej rcito  una mujer soldado de la base 180819121842
margarita-robles

/

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat la implantació d’un “pla de xoc” amb què contempla dotar totes les casernes de guarderies i de xarxes wi-fi que permetin millorar la conciliació de la vida personal i laboral dels militars.

La titular de Defensa ha reiterat que les casernes espanyoles estan en “condicions lamentables”, per la qual cosa considera que és necessari buscar la forma de millorar “les condicions de vida” dels homes i dones “que estan prestant els seus serveis” al país.

“Estem fent una radiografia de la situació”, ha assegurat Robles, qui ha afegit que el Govern traslladarà aquests aspectes de millora de les instal·lacions militars alspròxims Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) perquè siguin “una prioritat”. “És una cosa absolutament essencial si volem afavorir la conciliació de la vida personal i laboral”, ha dit, i ha assenyalat que el Ministeri ja treballa amb “plans pilot” amb guarderies a les casernes de Saragossa o a la base d’El Goloso, a Madrid.

La ministra, que en les visites a les casernes després de prendre possessió del càrrec ja en va denunciar la situació de deteriorament, ha insistit també a posar en marxa xarxes wi-fi en totes, tant per a la vida quotidiana dels integrants de les forces armades, com per a la seva formació amb noves tecnologies. Segons ella, tot i que no ha donat xifres concretes del pressupost que s’estudia, el Ministeri compta amb prou recursos per a aquestes dues qüestions i per a altres “millores puntuals” que s’estan fent en alguns aquarteraments.

Només el 12% són dones

Així mateix, Robles estima “essencial” la reunió monogràfica que mantindrà el pròxim 18 de setembre amb les associacions professionals de les Forces Armades per tractar la conciliació en aquesta professió, i ha avançat que plantejarà mesures encaminades a “afavorir la incorporació de les dones” a l’Exèrcit. “En aquest momentnomés el 12% de les forces armades són dones. És veritat que és un percentatge superior al d’altres forces armades, però volem que aquest percentatge s’incrementi”, ha apuntat.

Al marge de la instal·lació de guarderies, la titular de Defensa, que ha remès al setembre per revelar noves mesures, ha garantit que buscarà que les dones militars no es vegin obligades a “sacrificar la seva vida laboral” per la impossibilitat de conciliar la maternitat amb la seva carrera professional, en especial en les parelles en què els dos són membres de les forces armades.

Discriminació i assetjament

En relació amb el cas de les dues psicòlogues que van ser apartades de l’oposició a psicòleg militar per lluir tatuatges només visibles amb faldilla –totes dues van argumentar que podien vestir pantalons per cobrir-los–, Robles ha criticat el que entén que és “una evident situació de desigualtat” en comparació amb els homes, però ha deixat l’assumpte en mans dels tribunals, després que aquests paralitzessin la repetició de la convocatòria que va anunciar la ministra.

“Nosaltres el que hem de fer és acatar el que ens diuen els tribunals, suspendre la convocatòria que nosaltres havíem posat en marxa, però alhora entenem que no podem deixar sense protecció aquelles dues opositores que havien sigut, segons la nostra opinió, indegudament excloses”, ha asseverat Robles.

Segons ha explicat, en el Ministeri estan revisant la normativa militar per evitar altres casos de discriminació, tot i que ha aclarit que per a ella, en aquest cas concret, no va ser un tema de normativa sinód’interpretació  de la mateixa. Tot i així, ha remarcat que donaran una volta a les normes per no deixar “ni un marge de dubte ni d’ambigüitat” en vista de diferències de tracte entre homes i dones.

D’altra banda, s’ha referit al’assetjament sexual a l’Exèrcit i ha garantit que existeix un bon pla per combatre'l, malgrat que estiguin “permanentment en situació de millora”. “Hi ha una cosa que ha de quedar molt clara i és que a les forces armades hi ha tolerància zero contra qualsevol tipus d’assetjament”, ha sentenciat, i ha posat com exemple la diputada socialista Zaida Cantera, que es va veure obligada a deixar l’uniforme després de denunciar casos d’assetjament.

Augmentar el nombre de dones militars

Aquest 2018, en el que es compleixen 30 anys de la incorporació de les dones a l’Exèrcit, el Ministeri pretén celebrar “actes rellevants” amb què fer que les forces armades estiguin “molt unides i molt pròximes a la societat per a la qual treballen”.

“És bo dir que les forces armades, que defensen els nostres valors constitucionals i la pau i la llibertat al món, són modernes, integrades a la societat i ofereixen perspectives professionals”, ha explicat la ministra en una crida a les dones a unir-se a la professió militar. En aquest sentit, Robles creu que a Espanya encara hi ha “una certa prevenció” per “atavismes del passat” en relació amb l’Exèrcit, un estereotip que pretén desterrar.

Notícies relacionades

Una cosa que preocupa “especialment” la ministra socialista és que encara no hi hagi cap dona amb el màxim rang a les forces armades espanyoles. “El que no hi hagi encara cap dona general és una assignatura pendent”, ha reconegut, i tot i que ha admès que per ascendir a tal rang hi ha un procés “llarg” d’avaluació que dificulta l’accés a les dones pels problemes de conciliació, ha asseverat que aprofitarà el 30 aniversari per enaltir el paper de certes dones de pes als cossos militars.

Entre altres, va posar com a exemple la comandanta Gallego, que està dirigint els pilots en una missió de pau a l’Iraq, i moltes altres dones que comporten “un sacrifici en relació amb la família” amb la seva tasca militar.