RESPOSTA DEL GOVERN A L'OPOSICIÓ

Calvo: «Amb la frase inacceptable de Torra no s'ataca l'Estat»

La vicepresidenta assegura que el 155 s'aplicarà amb «fets jurídics», no per declaracions

Ataca la reacció de PP i Ciutadans, als quals demana «lleialtat»

ybxcarivngwbwpkakxi1r71100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, ha afirmat que “amb una frase inacceptable”amb una frase inacceptable”com la del president de la Generalitat, Quim Torra, al fer una crida a atacar l’Estat, “no s’ataca l’Estat”, mentre ha lamentat el “discurs radical incomprensible” de “les dretes” i ha demanat “lleialtat”.

Així ho ha indicat aquest diumenge a Jaén, on ha visitat el Museu Iber, i a preguntes dels periodistes sobre les paraules del dirigent català i la sol·licitud des de partits com el PP perquè l’Executiu central respongui.

“Sent una frase absolutament inacceptable, amb frases no s’ataca l’Estat. El Govern sap en temps i en forma quines són les seves obligacions constitucionals. I dit això, a les dretes espanyoles, que són absolutament en un discurs radical incomprensible, els demanaríem que li facin oposició al Govern, però que no li facin oposició a Espanya i als problemes que té Espanya”, ha remarcat.

Calvo ha apuntat que en 40 anys de democràcia s’han “après moltes coses” i “enfrontat problemes gravíssims”, de manera que, “en vista de determinades situacions, fa falta lleialtat i unitat”.

En aquest sentit, ha dit que en vista d’“aquestes actituds absolutament inacceptables, el Govern sap quan, com ha de reaccionar”, un punt en què ha incidit que “una frase inacceptable, no és un fet en què s’ataqui Espanya”.

“Es pot entendre la radicalitat, el que no es pot entendre és la falta de vegades de lleialtat i altura de mires per fer política amb els problemes del nostre país”, ha declarat la vicepresidenta, que ha afegit que a l’Executiu, “per exemple, li preocupa la inactivitat del Parlament de Catalunya”.

Al seu judici, “el president Torra pràcticament el que fa és atacar-se a si mateix quan té un Parlament que estarà, per raons incomprensibles, inactiu amb la representació tan important que té de la ciutadania”.

Article 155

Qüestionada per si el Govern es planteja aplicar l’article 155, ha explicat que “qualsevol mesura constitucional requereix fets jurídics”, una cosa que “va dir un dia el president Rajoy, perquè governava Espanya i sabia quines eren les seves obligacions”.

“És una frase inacceptable amb què no s’ataca l’Estat, perquè és una frase. Quan existeixin fets jurídics que es puguin atacar jurídicament, amb instruments normals o excepcionals, el Govern sap en temps i en forma quins són les seves obligacions constitucionals”,ha reiterat.

Al fil, ha destacat que el partit que sustenta actualment el Govern “ha donat proves més que suficients de quina és la seva concepció” de país, “de quina és la defensa tancada de la democràcia i la Constitució”.

D’aquesta manera, no té “en aquest sentit res a demostrar, sinó treballar constantment per trobar sortides a una solució que no només és greu i perjudicial per a Catalunya, sinó que també és greu i inquieta la resta d’Espanya”, segons Calvo, qui ha recordat que en el seu moment el PSOE va ajudar al Govern.

Recuperar la normalitat

D’altra banda, en vista de la possibilitat que les manifestacions de Torra puguin condicionar els contactes amb el Govern català, ha assegurat que “el Govern parla per obligació i, a més, per convicció amb tots els governs autonòmics”.

“Amb el de Catalunya, l’únic que hem fet és tornar a recuperar la normalitat que s’havia perdut. Hem estat durant anys dient tots en la vida política i cívica del país fa falta diàleg, capacitat de trobar-nos, de sortir amb acords complint la Constitució i les lleis”, ha comentat.

Això, segons ha agregat, “és el que fa el Govern: normalització de posar actives comissions bilaterals que són en l’Estatut per parlar dels problemes de Catalunya, de les infraestructures, de la qualitat dels seus serveis públics, dels drets dels seus ciutadans”.

“Per això, el que em preocupa és la inactivitat del Parlament, que suposo que és el que ens hauria de preocupar tots, perquè fa molta falta que compleixi també amb el seu calendari, les seves funcions perquè és la legalitat constitucional i estatutària”, ha assenyalat.

Així, la vicepresidenta la recalcat que “la política no es fa amb frase, es fa amb fets” i “l’important és parlar amb tots els governs”, inclòs el català, “perquè aquest Govern se sent responsable de tots els catalans, de tots i cada un dels homes i dones de Catalunya, votin el que votin”.

“És la responsabilitat del Govern i per això fem el que la Constitució ens mana, que és parlar, dialogar i trobar sortides i solucions. Qui ens vulgui ajudar en això, es diu lleialtat, altura de mires, protegir el teu país. Qui no vulgui ser en això, els ciutadans també entendran i prendran nota”, ha conclòs.

Albiol: “El Govern amaga el cap sota l’ala”

Notícies relacionades

Les paraules de Calvo traient ferro a la frase de Torra no han agradat a les files del PP.  El president dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha acusat el Govern d’“amagar el cap sota l’ala en vista dels excessos” del Govern català.

En un missatge a Twitter, el dirigent popular, que va protagonitzar una topada amb Torra en l’homenatge de Cambrils a les víctimes del 17-A, ha considerat que la tàctica del Govern de Pedro Sánchez respecte a Catalunya “és un error” i ha advertit que “els independentistes ja han demostrat que si no es se’ls para els peus, passen de les paraules als fets”.