UN ANY DELS ATEMPTATS TERRORISTES A CATALUNYA

Lledoners, feu independentista

Torra encapçala l'homenatge a Forn i Trapero davant la presó que allotja diversos exconsellers

El president crida a «atacar un Estat espanyol injust» durant un acte molt polititzat

zentauroepp44685101 homenaje 17a de omnium i anc en la prisi n de lledoners   fo180817190533

zentauroepp44685101 homenaje 17a de omnium i anc en la prisi n de lledoners fo180817190533

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Ni la pluja ni el fred els han dissuadit. Centenars de persones s’han apropat aquest divendres a la tarda al centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), per participar enl’homenatge alternatiu del 17-A organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) i Òmnium en honor a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn i a l’excap delsMossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. Tots dos estaven en actiu quan es van produir els atemptats de la Rambla i Cambrils (Baix Camp). I així va ser com el que més o menys s’havia aconseguit durant aquest divendres, és a dir, evitar la politització d’un acte en què les víctimes del 17-A havien de ser les protagonistes, es va desbaratar en l’acte de Lledoners. A l’estrada on han tingut lloc els parlaments hi havia un gran llaç groc amb flors blanques.

A la presó de Lledoners hi ha Forn, qui, a l’estar ara empresonat, no va poder acudir als homenatges oficials d’aquest divendres al matí a Barcelona (al seu lloc hi va haver Laura Masvidal, la seva dona). Forn va expressar fa dies el seu rebuig de ser homenatjat pel 17-A: volia que el protagonisme el tinguessin les víctimes. Però l’independentisme ha fet com si sentís ploure a les dues premisses. Perquè tot i que el pretext de manifestar-se a Lledoners eren els atemptats, el cert és que, mentre esperaven que l’acte s’iniciés (es va retardar una hora i mitja), les persones concentrades no van proferir ni un sol càntic en record de les víctimes o contra el terrorisme, sinó uns més aviat diferents: “Llibertat presos polítics!”, “Escolta, Borbó, ni oblit ni perdó!”, “Premsa espanyola, manipuladora!” (l’arribada dels periodistes de TV-3, al contrari, va ser rebuda amb aplaudiments i crits de joia), “Ni un pas enrere!” i “Visca Catalunya!”.

“Fer possible la república”

El discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, ha sigut coherent amb la posada en escena de l’acte, ja que ha iniciat la intervenció donant les gràcies als manifestants per “mullar-se pel dret de Catalunya al’autodeterminació”. “Estem més decidits que mai a fer possible la república”, ha dit Torra. Tan sols després ha fet al·lusió a les víctimes de l’atemptat: “Avui hem volgut dedicar-li el dia als familiars de les víctimes, hem tingut l’oportunitat de parlar amb ells”. “El més important del nostre país són les persones, i aquest és el compromís que els hem fet. Tot i que avui en falten molts de ‘els nostres’”, ha afegit en al·lusió alspolítics presos i fugits. A més, fent seva una frase que ha atribuït al presidentd’ÒmniumJordi Cuixart, també en presó preventiva, ha proclamat: “No ens defensarem: atacarem a aquest Estat espanyol injust”.

Notícies relacionades

D’altra banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha elogiat el treball dels Mossos durant el 17-A (“van desactivar la cèl·lula terrorista en 48 hores i van fer una política comunicativa excel·lent”). Segons Paluzie, aquells dies Catalunya es va sentir “col·lectivament i per primera vegada” un Estat. “Els Mossos [hi] van ajudar. Un mes després,l’1-O, ens vam sentir un poble”. Paluzie, això sí, ha cridat a l’“autocrítica” perquè algunes víctimes dels atemptats van assegurar sentir-se “abandonades”. I ha tancat el discurs cridant al Govern a eliminar del tot els “efectes que encara queden” del’article 155 de la Constitució. “Aquest Govern, que en part és de resistència, ens ha de garantir la llibertat d’expressió”, va reclamar.

“Els escarcellers”

En la línia de Torra i Paluzie, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i el del’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, han reivindicat les figures de Forn i el major Trapero.“La vostra valentia és la seva vergonya”, deia un cartell del faristol des d’on s’han llegit els discursos. “Aquest matí els escarcellers no han tingut vergonya de mirar als ulls a Laura Masvidal [present també en l’acte]. Estem aquí per homenatjar les víctimes i agrair als servidors públics el seu treball, exemplificats a Forn”, ha dit Mauri, que ha acusatFelip VI d’“atorgar-se el protagonisme un dia com avui”.