MEMORIAL PER LA PAU

Cambrils ret homenatge a les víctimes del 17-A

L'acte ha tingut lloc on van caure abatuts els cinc terroristes que van atemptar a la localitat

e2dcf6d6-7073-4ca7-9345-91e2ffdeb850-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Cambrils ha retut aquest dissabte homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes del 17-A i ha agraït la tasca que van fer aquell dia les forces policials i els equips d’emergències.

“Cambrils és terra de pau, acollida i solidaritat”, ha afirmat l’alcaldessa del municipi, Camí Mendoza (ERC), durant l’acte de commemoració dels atemptats gihadistes que fa un any van causar 15 morts a Barcelona i un a Cambrils, al qual han assistit un miler de persones i nombroses autoritats, com el president de la Generalitat, Quim Torra; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; les ministres Meritxell Batet i Reyes Maroto i el president del PP, Pablo Casado.

Mendoza, l’única autoritat que ha pres la paraula en l’acte, que s’ha celebrat davant el Club Nàutic, on els terroristes van atropellar a la multitud que caminava per la zona, ha destacat que aquests fets tràgics “no canviaran la voluntat de la societat d’apostar per la convivència i la democràcia” i que aquesta no caurà “en el discurs de la por i l’odi”. En aquest punt s’ha instal·lat un Memorial per la Pau.

“Hem de continuar caminant i de continuar construint una societat millor”, ha remarcat l’alcaldessa, que ha volgut reconèixer l’“exemplar actuació” que van fer després dels atemptats les forces i cossos de seguretat i emergències.

Mendoza ha fet una “menció especial” al major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn per la gestió d’aquests atemptats, cosa que ha provocat els aplaudiments d’alguns dels presents en l’acte.

Espai de dol

L’ajuntament va publicar ahir, precisament, en una pàgina web els 115 documents recuperats de l’espai de dol que, d’una manera espontània, la gent va crear al lloc de l’atemptat. Després de la neteja, inventari i descripció dels objectes –espelmes, flors, ninots, roba, notes i dibuixos, entre d’altres–, ara s’han compartit a través d’internet. En aquesta mateixa pàgina es poden llegir els missatges dels llibres de condolences. Aquests documents es conserven a l’arxiu municipal de la localitat.

Notícies relacionades

Acusació particular en la causa

D’altra banda, l’Ajuntament de Cambrils ha informat quel’Audiència Nacional  ha acceptat la seva personació com a acusació particular en la causa dels atemptats. D’aquesta manera, en la condició de perjudicat, el consistori podrà exercir les accions penals i civils que li corresponguin contra els detinguts pels atacs terroristes i exigir responsabilitats.