atac d'Aràbia Saudita

Defensa recalca que amb l'actual Govern no s'han venut armes utilitzades contra civils al Iemen

zentauroepp42589360 madrid   20 03 18  margarita robles  psoe  hace declaracione180320140001

zentauroepp42589360 madrid 20 03 18 margarita robles psoe hace declaracione180320140001 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Defensa ha assegurat aquest dijous que amb l’actual Govern no s’ha fet “cap venda” d’armament que pugui utilitzar-se contra la població civil al Iemen, després de l’atac aeri liderat per l’Aràbia Saudita la passada setmana en aquest país, on van resultar mortes desenes de persones, la majoria, nens.

Exteriors va anunciar aquest dilluns que, després del que va passar, el Govern revisaria les condicions de venda d’armament i altre material de defensa i el ministeri que dirigeix Margarita Robles ha anunciat avui que amb l’actual Govern no s’ha venut armament utilitzat contra civils.

En tot cas, ha afegit que revisarà les vendes que encara estan en tramitació i que han de comptar amb el plàcet del Govern de Pedro Sánchez. Respecte a les vendes anteriors a l’arribada de l’Executiu socialista, Defensa no dona dades.

“Catàstrofe humanitària”

Finalment, Defensa ha condemnat, a més, els “assassinats” de ciutadans del Iemen i ha recordat que és un conflicte que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha qualificat de “catàstrofe humanitària”.

Notícies relacionades

A l’anunciar la revisió de les vendes, Exteriors va recordar dilluns que la venda de material de defensa a tots els països d’aquesta zona està subjecta a “estrictes condicions”, entre les quals s’inclou una garantia que no serà utilitzat fora del país. Encara així, l’Executiu revisarà aquestes condicions “per assegurar-ne l’efectivitat”.

El 2017, la indústria espanyola va exportar material de defensa per un import de més de 361 milions d’euros als països que formen part de la coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita i que participa en la guerra del Iemen. En aquest context, el Govern ha fet una petició “a totes les parts en conflicte” a respectar els principis del dret humanitari bèl·lic, en particular la necessitat de discriminar els objectius, actuar amb proporcionalitat i prendre totes les precaucions necessàries per evitar víctimes civils i innocents.