MATANÇA AL PAÍS ÀRAB

Els nens morts en el bombardeig de la coalició saudita al Iemen en són ja 40

L'ONU condemna l'atac i reclama obrir una investigació per aclarir els fets

zentauroepp44612544 yemenis dig graves for children  who where killed when their180810185628

zentauroepp44612544 yemenis dig graves for children who where killed when their180810185628 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Continuen augmentant les víctimes mortals pel bombardeig aeri al nord del Iemen, un atac perpetrat dijous per la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita, especialment a la població de Dahyan, segons han confirmat fonts oficials al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). “Entre els 51 morts, hi ha 40 nens, mentre que entre els 79 ferits també n’hi ha 56 de menors. Els números parlen per si mateixos”, ha informat a través de Twitter el cap de la delegació del CICR al Iemen, Johannes Bruwer, citant fonts de les autoritats locals de Saada.

L’organització humanitària ha confirmat a Twitter l’arribada de desenes de cadàvers a un hospital amb el qual col·laboren a Saada després del bombardeig d’un autobús amb nens al mercat de Dahyan. En concret, el CICR havia assegurat que fins a aquestes instal·lacions havien sigut traslladats els cossos de 29 nens, “tots ells de menys de 15 anys”. Les autoritats hutis, no obstant, eleven aquesta xifra a 40 nens morts. La majoria d’ells eren alumnes d’una escola que es desplaçaven per dur a terme activitats d’estiu.

Condemna de l’ONU

La coalició que lidera l’Aràbia Saudita, que combat al Iemen del costat del Govern d’Abdo Rabbu Mansur Hadi, va reconèixer l’autoria dels atacs però va assegurar que l’objectiu eren els equips utilitzats pels rebels hutis per llançar dimecres un míssil contra territori saudita. La intercepció de l’esmentat projectil es va saldar amb un civil mort i 11 ferits a Jizan. La coalició al·lega que va actuar conforme al dret internacional i ha acusat els rebels, vinculats a l’Iran, d’utilitzar nens com a escuts humans.

Malgrat la tíbia justificació saudita, l’ONU va condemnar durament la matança i va demandar una investigació independent sobre els fets. “El secretari general crida a les parts a respectar les seves obligacions sota la llei humanitària internacional, en particular les regles fonamentals de distinció, proporcionalitat i precaucions en els atacs”, va dir el portaveu Farhan Haq. 

Punt d’inflexió

Notícies relacionades

L’Unicef, l’agència de Nacions Unides per a la infantesa, va qualificar l’atac d’“horrible” i va demanar que sigui un “punt d’inflexió” per posar fi al conflicte. En un altre comunicat, la directora executiva de l’Unicef, Henrietta Fore, va assegurar que l’esdeveniment marca “un punt baix en la brutal guerra al país”. “La qüestió ara és si serà també un punt d’inflexió, el moment que finalment empenyi les parts, el Consell de Seguretat de l’ONU i la comunitat internacional a fer el correcte pels nens i posar fi” a aquesta guerra.

Fore va recordar que des de l’inici de la guerra, el 2015, gairebé 2.400 nens han mort i més de 3.600 han resultat ferits, amb repetits atacs contra escoles i hospitals. “¿Quants nens més patiran o morir abans que aquells que poden actuar ho facin aturant aquesta xacra?”, es va preguntar.

Temes:

Iemen