COS IRRITAT

Els diplomàtics critiquen el nomenament de Ros com a ambaixador a Andorra

Una associació professional censura la designació de figures destacades del socialisme

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació de Diplomàtics espanyols (ADE), que representa a més del 75% del cos diplomàtic espanyol, ha expressat aquest dimarts la seva “disconformitat” amb el nomenament de tres destacats socialistes –dos d’ells membres de l’executiva federal– com ambaixadors a Andorra i davant de la UNESCO i l’OCDE.

Es tracta de l’alcalde de Lleida, Ángel Ros, que serà ambaixador al Principat d’Andorra; Juan Andrés Perelló, delegat representant permanent d’Espanya a la UNESCO i Manuel Escudero, representant d’Espanya davant de l’OCDE. L’ADE confia que aquests nomenaments “siguin veritablement casos molt aïllats”.

En un comunicat difós en el seu compte de Twitter, l’associació remarca que, independentment del partit que governi, la discrecionalitat del Consell de Ministres per nomenar ambaixadors “no pot ni ha de convertir-se en arbitrarietat”, ni basar-se en “criteris partidistes” o “servir per garantir una ‘sortida institucional’ a persones a qui es vulgui beneficiar”, en detriment dels diplomàtics.

El seu argument principal és que “ser ambaixador d’Espanya no s’improvisa ni s’aprèn en uns pocs anys”, sinó amb el desenvolupament d’una carrera professional “que s’inicia al superar unes exigents oposicions” i s’aconsegueix amb “molts anys de treball”.

El nou reglament

De fet, apunta que el nou reglament de la carrera diplomàtica que s’està negociant –l’anterior el va anul·lar el Tribunal Suprem per falta de negociació– obliga a acreditar una “brillant i dilatada trajectòria” perquè un diplomàtic pugui ser nomenat ambaixador.

Per a aquesta associació de diplomàtics, no s’entén “que un funcionari hagi d’haver complert 20 anys d’exercici de la seva professió i haver ocupat una sèrie de llocs de responsabilitat diplomàtica per aspirar a ser ambaixador, i qui és nomenat per raons partidistes, cap”.

Per això, defensa que els nomenaments d’ambaixadors ‘polítics’ han “de limitar-se al màxim i només aplicar-se molt excepcionalment en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l’interès d’Espanya”.

Notícies relacionades

De fet, recorda que el mateix ministre d’Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha deixat clara la seva “voluntat d’aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica” i “la necessitat que les ambaixades siguin atribuïdes segons criteris d’estricte mèrit i capacitat entre diplomàtics de carrera, tret de casos molt excepcionals”.

“Esperem que aquestes reflexions coadjuvin a una òptima presa de decisions en benefici dels interessos d’Espanya en l’àmbit de la nostra política exterior”, conclou el comunicat.