COMMEMORACIÓ ATEMPTATS

L'ANC segueix Òmnium i demana no boicotejar el Rei per respecte a les víctimes del 17-A

Òmnium mou fitxa i demana explícitament centrar-se en el record dels atemptats

El Govern havia deixat clar que no convidaria al Monarca als homenatges

undefined39740166 barcelona   19 08 2017    barcelona       sus majestades fel180810181238

undefined39740166 barcelona 19 08 2017 barcelona sus majestades fel180810181238 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Primer Òmnium Cultural i després l’ANC. Les dues principals entitats de l’independentisme han optat aquesta vegada per no emprendre cap boicot contra el rei Felip VI per la seva presència en els actes d’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, un any després, el pròxim 17 d’agost. Es tracta d’un gest significatiu, ja que els missatges que havia enviat el Govern i el mateix president fins ara eren de clara hostilitat a la presència del Monarca a la capital catalana.  “Ja no és el rei dels catalans”, ha afirmat recentment Torra. “Si Colau vol convidar-lo, és cosa seva, nosaltres no hi entrem”, llançava Elsa Artadi, consellera de Presidència i portaveu del Govern fa tan sols un mes. “Que cadascú convidi a qui vulgui, però nosaltres és evident que no convidarem el Rei”, subratllava.

És més, en una entrevista a ‘El Punt Avui’, Artadi afirmava que “el Govern no pot actuar amb normalitat amb una persona que ha justificat la violència”. “El president de la Generalitat i el president del Parlament no el poden rebre amb un somriure i una encaixada després del que ha passat”, va afegir en relació amb el contundent discurs del Monarca el 3 d’octubre de l’any passat després de la violència policial contra el referèndum.

Fins ara, la tesi del Govern, en sintonia amb el decidit per Torra després de coincidir amb el Monarca en els Jocs del Mediterrani (no se’l convidaria a cap acte, no es compartiria cap acte amb la Monarquia), era la que el mateix president va repetir fa uns dies: “No pensem convidar Felip VI a cap acte que organitzem, tampoc pensem assistir a cap acte a què la casa reial ens vulgui convocar”. Però al no ser directament el Govern qui organitza l’homenatge a les víctimes, l’amenaça de boicot ha quedat diluïda.

Òmnium mou fitxa

Amb tot, quan fa dos dies la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, reclamava “no fer política” amb el terrorisme “utilitzant el Rei”, Torra etzibava: “No tinc temps per preocupar-me del Rei”. Semblava que es mantenia la tensió, fins que aquest dijous Òmnium va moure fitxa clarament: el protagonisme ha de ser de les víctimes i els seus familiars, i l’acte ha de ser un reconeixement a la tasca dels cossos policials que van actuar durant els atemptats. Tant Òmnium com l’ANC, que aquest divendres s’ha apuntat a aquesta tesi, convocaran una concentració d’homenatge davant de la presó de Lledoners, on es troba pres Quim Forn, aprofitant l’anunciada visita de Torra a l’exconseller d’Interior. Al febrer Òmnium sí que va convocar una cassolada contra el Rei amb motiu de la seva presència a Barcelona per inaugurar el Mobile World Congress.

Elisenda Paluzie, responsable de l’ANC, ha secundat aquest divendres la tesi d’Òmnium, i en declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que “hi ha uns protagonistes centrals que són les famílies de les víctimes; és molt dur i venen aquí, i més sent estrangers, tornant al lloc on es va produir tot”. “I això és el que hem de posar tots en el centre, tots, també el Govern central”, ha afegit. L’ANC  descarta “impulsar accions que interfereixin en l’acte de les víctimes”. És a dir, rebutja el boicot. Paluzie espera que aquesta commemoració “mostri l’agraïment especial als cossos de seguretat que van actuar”.  

SCC demana evitar símbols polítics

Notícies relacionades

També l’entitat antisobiranista Societat Civil Catalana (SCC) ha llançat un missatge en favor d’evitar símbols polítics durant els actes en record de les víctimes per “no polititzar l’acte”. Caldrà veure finalment què passa als carrers de Barcelona, perquè després dels atemptats, el Rei sí que va rebre una forta xiulada durant la manifestació antiterrorista i de recolzament a les víctimes. En favor del Monarca, l’entitat Unió Monàrquica d’Espanya sí ha pres la inicativa d’una concentració de recolzament a Felip VI a la rambla de Canaletes.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha demanat també aquest divendres, en declaracions a la cadena Cope, que “ningú empipi” l’objectiu de “retre homenatge a les víctimes”. Això sí, Artadi va avançar fa un mes i mig que “no pot ser que hi hagi una trobada protocolària amb somriure i encaixada”. Caldrà veure, també llavors, la política de gestos ja que Torra participarà en l’homenatge a les víctimes.