ACTE CONTRA EL TERRORISME

El Govern demana aparcar les crítiques al Rei durant el 17-A

Els independentistes preparen protestes contra el Monarca en la vigília de l'homenatge

Torra respon a Batet que ell està preocupat "pels judicis indecents" i no pel Rei

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El pols contra l’Estat de baixa intensitat però constant amb el qual l’independentismeestà afrontant els últims mesos tindrà un pic de crispació el pròxim17 d’agost, durant l’homenatge a les víctimesdelsatemptats terroristesde l’any passat. Els sobiranistes, començant pel president de la Generalitat, busquen fer saber alReiqueno serà ben rebut i ja preparen protestes.Però el Govern i tots els partits d’àmbit espanyol, des delPPfins aPodem, han defensat la pertinència del gest del Monarca.

La tardor política catalana torna a presentar-se calenta, i tant l’entorn de l’expresidentCarles Puigdemontcom l’activisme encarnat entre altres pelsCDR, l’ANCiÒmniumveuen en la visita una oportunitat per exhibir la seva reivindicacions. Eldiscurs del Reidel passat 3 d’octubre, en el qual no es va referir als lesionats durant les càrregues policials del referèndum, continua coent, i utilitzaran el dia previ a l’aniversari dels atemptats perreivindicar la llibertat dels presos independentistes.

En vista d’aquesta situació, el Govern va avisar ahir que el gran acte d’homenatge a les víctimes, que se celebrarà el 17 d’agost a la plaça Catalunya, no pot quedar sepultat per les polèmiques polítiques. La ministra de Política Territorial i Funció Pública,Meritxell Batet, va dir que ens independentistes “no poden fer política partidista amb el terrorisme ni amb el cap de l’Estat”, pel que “farien bé en deixar aquest tema al marge”.

Però sembla complicat que es compleixin els seus desitjos. En un missatge des del seu compte de Twitter, que després va reproduir també Puigdemont, el president, Quim Torra, va criticar l’empresonament de líders independentistes i es va mostrar desafiador. "¿Sap què em preocupa a mi, senyora Meritxell Batet? Que avui Pere Aragonès, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó sabem que seran investigats en el TSJC; que Quim Forn, a la presó, i el major Trapero s’enfronten a uns judicis indecents. Jo no tinc temps per preocupar-me del Rei", va escriure.

El mateix Quim Torra ja va remarcar fa uns dies que la Generalitat no havia convidat el Rei a l’acte, i que, malgrat que compartirà espai durant l’homenatge tant ambFelip VIcom amb el president del Govern,Pedro Sánchez, manté la seva intenció de no acudir a cap acte organitzat pel Monarca.

L’auguri

El PP dona per fet que durant l’aniversari dels atemptats es produiran escenes similars a les que ja es van viure l’any passat en la manifestació de repulsa que es va convocar pocs dies després dels atacs. “Per desgràcia es repetiran els crits i xiulades al Rei”, va augurarDolors Montserrat.

La portaveu dels populars va qualificar també de “vergonya” l’ocorregut fa un any, quan “els partits independentistes van polititzar” la manifestació i van exhibir pancartes i van llançar consignes contra la presència del Rei aBarcelona. En opinió de Montserrat, Felip VI “és el Rei de tots i serà benvingut sempre aCatalunya”.

Notícies relacionades

Podem iCiutadanstambé estan a favor que el Rei sigui en l’homenatge. El portaveu de la formació morada alSenat,Ramón Espinar, va dir que “mentre sigui cap de l’Estat, ha d’acudir” a aquest tipus d’actes, i que “Torra es torna a equivocar” si ho utilitza per a la confrontació política.

La líder de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona,Carina Mejías, també va dir que li sembla “molt bé” que el Monarca assisteixi a l’homenatge, i va criticar la “falta de respecte” que alguns demostren a l’“intentar apropiar-se d’aquests actes” per a “polititzar-los i utilitzar-los en benefici dels seus interessos”.