PUGNA A L'INDEPENDENTISME

ERC rebutja avançar les eleccions perquè coincideixin amb el judici de l'1-O

Arran les insinuacions de Torra, els republicans no el veuen «oportú» ni «plausible»

Les divergències estratègiques amb JxCat es fan cada vegada més evidents

zentauroepp44590166 graf3591  barcelona  08 08 2018   la portavoz de erc  marta 180809144442

zentauroepp44590166 graf3591 barcelona 08 08 2018 la portavoz de erc marta 180809144442 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Ni integració a la Crida Nacional, ni llistes conjuntes, ni tampoc eleccions imminents. Els camins de l’entorn de Carles Puigdemont –integrat per, entre d’altres, el president de la Generalitat, Quim Torra– i els d’ERC s’aparten cada vegada més. Els republicans surten al pas immediatament quan detecten que l’estratègia dels seus socis en el Govern pot col·lidir amb el que ells interpreten que toca fer ara: ampliar l’àrea independentista de la societat catalana per afrontar amb més garanties el pròxim pols contra l’Estat, al qual no posen data.

Esquerra, amb el seu líder, Oriol Junqueras, a la presó, ha optat per buscar amb calma en espais ideològics limítrofs –el dels comuns, per exemple– el suport social que falta perquè el sobiranisme es converteixi en l’opció hegemònica indiscutible. Però Puigdemont, que va prometre tornar a Catalunya per aconseguir un gran resultat en les últimes eleccions però continua a Bèlgica envalentit per les resolucions judicials que n’impedeixen l’extradició, està més interessat enl’agitació constant.

Torra, que s’ha declarat subaltern de Puigdemont, va obrir la porta fa uns dies a avançar les eleccions, quan va dir que “els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats”. Després va matisar les seves paraules i va assegurar que confia en l’equip del seu vicepresident, Pere Aragonès, per tirar els comptes endavant, però les diferències estratègiques entre els socis de Govern ja han provocat episodis com el tancament del Parlament fins a l’octubre per evitar els desacords públics.

Tardor calenta

Sectors de JxCat consideren que el judici contra els impulsors del referèndum de l’1-O presos seria un bon moment per provar d’obtenir una victòria incontestable a les urnes. A aquesta estratègia obeeix també la posada en marxa de la Crida Nacional per la República, que ja es prepara per a una altra tardor calenta que mobilitzi els electors sobiranistes.

Però ERC té altres ritmes. Els republicans van rebutjar aquest dijous amb rotunditat la idea d’aprofitar el judici de l’1-O per celebrar noves eleccions al Parlament. “No creiem que sigui un escenari oportú o plausible”, ha afirmat la portaveud’ERCMarta Vilalta, en declaracions a RAC-1. 

Vilalta ha argumentat que “fa molt poquet” que Catalunya ha pogut “recuperar les institucions” d’autogovern –en mans del Govern central en aplicació de l’article 155 després de la declaració unilateral d’independència–,  per la qual cosa ara toca “continuar la feina”. “El Govern té molta feina”, ha reiterat.

Els republicans creuen més en la gestió del dia a dia que en les “gesticulacions” –com les va descriure al seu dia Junqueras– de Puigdemont per guanyar múscul. I per això volen que els ciutadans percebin la Generalitat, o almenys les àrees que ells controlen, com una administració eficient que afronta els seus problemes, davant l’obstinació de Torra i els seus companys per evidenciar la suposada falta de qualitat democràtica de l’Estat gairebé com a únic objectiu de la legislatura.

Això no significa que els republicans tinguin previst deixar de denunciar una actuació de la justícia que no consideren ajustada a dret. “D’aquí a les sentències falta molt temps. El que ens convé és anar denunciant la farsa de la causa de l’1-O”, va apuntar Vilalta, que va assegurar que “res fa preveure” que Junqueras i la resta d’empresonats tindran “un judici just”.

Fidel a l’1-O

Notícies relacionades

Fa uns dies ERC va patir una visita a la seva seu dels CDR, que es van esplaiar amb més acarnissament que en les d’altres partits i els membres dels quals portaven cartells de ‘Puigdemont president’. Per fer front a aquestes crítiques des del bloc independentista, Viltalta va remarcar que ERC continua sent “fidel al mandat de l’1-O”, i tot i que va cridar a prendre consciència que no s’ha pogut fer efectiva la república, es va mostrar confiada que “arribarà una nova oportunitat”.

Finalment, la portaveu d’ERC ha reclamat al nou Govern central que abordi la situació des de la negociació i el diàleg i posant fi a la “judicialització de la política”.