Anar al contingut

INICIATIVA ESTIUENCA DE L'ENTITAT SOBIRANISTA

Campanya d'Òmnium per explicar la situació dels presos als turistes

Tres autobusos recorreran les principals destinacions catalanes per a explicar la "regressió democràtica" a Espanya

Roger Pascual

Campanya d'Òmnium per explicar la situació dels presos als turistes

Cada any visiten Catalunya uns 20 milions de turistes, 3 dels quals, a l’estiu. Òmnium ha decidit aprofitar aquest fet per intentar internacionalitzar la causa catalana. Per això ha presentat aquest dijous una campanya dirigida a aquests viatgers. Tres autobusos amb els rètols “Freedom for all catalan political prisoners & exiles (llibertat per a tots els presos polítics catalans i exiliats)” recorrerà durant dues setmanes els principals punts turístics de Catalunya. Un serà una exposició ambulant amb vídeos de l’1-O i la "repressió" patida pels seus impulsors. També es penjaran cartells i es repartiran postals en hotels i als carrers explicant la "regressió democràtica" que es viu a Espanya.

"Volem explicar-los el que les postals no permeten veure. La vulneració flagrant de drets i llibertats i la situació del president d’aquesta entitat, Jordi Cuixart, i la de la resta de presos polítics i exiliats per exercir els drets i llibertats limitades a l’Estat espanyol", ha comentat Marcel Mauri. El vicepresident de l’entitat ha apuntat que el seu objectiu és "que els turistes es puguin assabentar del que ha passat aquests 10 mesos". A les postals es veuen diverses imatges de manifestacions independentistes acompanyades de les frases en anglès següents: “We catalans wanted freedom of expression. We were given censorship (Els catalans volíem llibertat d’expressió i ens van donar censura).

La campanya va en paral·lel a una altra iniciativa per internacionalitzar la causa catalana. A fi de mantenir viva la flama independentista i que es divisi més també fora del territori català, Òmnium han preparat un equip per a vacances militants per reivindicar l’alliberament de Cuixart i de la resta de líders independentistes presos. “«Aquest estiu vagis on vagis posa’t la samarreta, enganxa els adhesius i reparteix les postals i comparteix-ho a #FreeThemAll”, diu la publicitat del lot internacional. Per 10 euros es pot aconseguir una samarreta i adhesius amb el lema ‘Free all catalan political prisoners’ (llibertat per a tots els presos polítics catalans, en anglès). 

Missatge ocult al Rei

Òmnium, a diferència de l’ANC, ha evitat opinar sobre la llista única. Sobre la petició del jutge de l’1-O d’imputar també l’actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Mauri ha assenyalat que és una mostra més que el canvi de Govern no ha suposat un canvi en la causa judicial. "Abans amb un Govern corrupte ara amb un de pretesament progressista segueix la persecució de persones que no han fet res. Per això cal explicar-ho aquí i a la resta del món". En relació amb l’acte de l’aniversari dels atemptats ha valorat, en referència oculta al Rei, que "l’únic protagonisme hauria de ser per a les víctimes i familiars i per donar gràcies als servidors públics. Allà que ningú tingui un protagonisme que no li correspon".