ENTREVISTA

El PP veu necessari vigilar el que "fan" i el que "diuen" els professors a les aules de Catalunya

Maroto considera que va ser un error no intervenir TV-3 durant l'aplicació del 155

zentauroepp42960161 madrid 16 04 2018 politica  rueda de prensa del vicesecretar180808142255

zentauroepp42960161 madrid 16 04 2018 politica rueda de prensa del vicesecretar180808142255 / DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicesecretari d’organització del PP, Javier Maroto, considera necessari "més seguiment i millor del que es fa a les aules a Catalunya", així com més seguiment "del que diuen els professors" a l’escola. Tot i que ha reconegut que això "no es fa d’un dia per l’altre", ha situat aquest tema com un dels que el PP treballarà a "mitjà termini".

Maroto ha explicat a Europa Press que hi ha mesures "a curt i a mitjà termini" per actuar contra l’avenç del’independentisme a Catalunya. A curt termini ha situat el control dels comptes de la Generalitat –que correspon al Govern d’Espanya– i que permet evitar que "els fons estiguin dedicats a afers que no competeixen", com finançar “campanyes a TV-3” o “estructures d’Estat”.

Dit això, el dirigent del PP ha assegurat que pel PP va ser una "desagradable sorpresa" que "la primera mesura" del Consell de Ministres de Pedro Sánchez fos "aixecar el veto perquè amb els recursos econòmics de tots els espanyols es poguessin finançar una altra vegada les ambaixades catalanes a la resta del món i la propaganda independenista". "Això és el que va fer Sánchez i va ser el primer pagament als vots prestats", ha emfatitzat.

TV-3, Mossos i educació

Al ser preguntat si el PP té propostes per a TV-3, els Mossos o l’educació, alguns dels eixos en què es basa l’independentisme, Maroto ha avançat algunes iniciatives en què treballarà el PP de Pablo Casado.

"Per exemple, en l’àmbit del’educació, crec que és necessari que hi hagi més seguiment i millor del que es fa a les aules a Catalunya i que es faci més seguiment i millor de què diuen els professors a Catalunya, com és el model educatiu. Això no es fa d’un dia per l’altre però és important que es tingui en compte", ha manifestat.

Per això, ha insistit que hi ha mesures tant en el "curt" com en el "mitjà termini", tant en el pla polític com en el judicial. "Crec que aquesta combinació és la que dona la solució", ha manifestat, després de recordar que la intervenció dels comptes catalans es va produir abans d’aplicar l’article 155 de la Constitució.

"Reforçament" institucional

Maroto ha defensat un "reforçament" institucional que tipifiqui com a delicte la convocatòria il·legal de referèndum per "rearmar-se en vista de possibles passos dels independentistes" i ha avisat el Govern del PSOE que la seva formació no permetrà que "els catalans votin parcialment sobre la sobirania nacional de tots".

"Si la proposta que aborda el Govern socialista és que els catalans votin parcialment sobre la sobirania nacional de tots, no la compartirem, i farem una altra cosa molt millor, que és no només parlar sinó prendre iniciativa", ha declarat, al ser preguntat per les paraules de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, assegurant que "el que els catalans han de votar és un acord polític".

En aquest punt, ha defensat saber què és el que es proposaria votar. "¿Estem votant una ruptura parcial de la sobirania nacional? ¿Permetrem que votin els catalans per tots els espanyols en alguns àmbits de la nostra sobirania nacional? ¿S’ha caigut tan ràpid i tan aviat en el pou de l’ideari nacionalista? ¿S’ha caigut tan aviat i tan ràpid en el pou de la necessitat de dependre dels vots dels independentistes per poder mantenir un Govern que és feble?", s’ha preguntat.

Penalitzar els referèndums il·legals

El dirigent popular ha assenyalat que el Grup Popular plantejarà en el Congrés a la tornada de vacances iniciatives com que sigui delicte la sedició impròpia o la convocatòria il·legal de referèndum. "Això era delicte quan Ibarretxe va intentar fer-ho. Algú li va dir a Ibarretxe, ‘et costarà sis anys de presó’, i per això entre altres coses no ho va fer. I com que el PSOE va eliminar aquest delicte, Puigdemont es va atrevir a fer-ho", ha afirmat.

Al seu entendre, quan hi ha càrrecs que estan en aquest "desafiament" i a "passar de totes les ratlles" fins a "arribar a un terreny desconegut", s’ho pensaran si saben per endavant que aquests passos tindran "conseqüències". "Ibarretxe es va pensar molt molt el desafiament a Espanya perquè sabia que tenia pena de presó", ha reiterat.

Maroto ha assenyalat que hi ha molts ciutadans que no "comprenen" que aquest tipus d’actuacions no siguin delicte i ha afegit que quan registrin aquesta iniciativa parlamentària parlaran amb altres partits perquè aquesta iniciativa "s’aprovi com més aviat millor". "Hi ha molts espanyols dins i fora de Catalunya que estan cansats que els independentistes ens prenguin el pèl a la resta d’espanyols i collin els catalans que no pensen com ells", ha advertit.

Les "debilitats" del 155

Al ser preguntat sobre què ha de passar i quina és la línia vermella perquè el PP demani un nou 155, després que Pablo Casado hagi anunciat que exigirà la seva aplicació si els independentistes continuen amb el xantatge, Maroto ha assegurat que ho faran si hi ha "proves manifestes que el president de la Generalitat no vol ser el representant més gran de l’Estat a Catalunya i es converteixi en el problema més gran de l’Estat a Catalunya".

"Quan passa això i en tens constància fefaent, i quan les declaracions passen a ser evidents i la intenció és òbvia, crec que cal rearmar-se per a la defensa no només dels catalans sinó de resta d’espanyols amb l’aplicació de les eines que ens dona la Constitució", ha declarat.

Això sí, ha deixat clar que "en aquesta ocasió el 155 seria diferent", perquè ja han vist "quins eren les seves debilitats", que ha xifrat principalment en dos: La primera, "la pressa" en la seva aplicació amb "eleccions immediates", una cosa que ha atribuït a una "exigència" de Ciutadans i que "no va permetre" que l’aplicació d’aquest precepte constitucional "fos més llarga en el temps i permetés prendre algunes mesures a Catalunya". "Aquest va ser l’error de Cs, l’exigència de la convocatòria immediata d’eleccions", ha remarcat.

Notícies relacionades

El segon "error" l’ha atribuït al PSOE, que "va impedir la intervenció de TV-3. "D’aquella pols, venen aquests fangs. TV-3 s’ha convertit en una autèntica eina de generació de crispació en la societat catalana i és una eina de l’independentisme de primera magnitud", ha remarcat.

Tot i que ha dit que el PP no vol que arribi l’"escenari" d’haver d’aplicar el 155 altre cop, ha afirmat que aquesta vegada "el PP no estarà sotmès ni al xantatge de les eleccions immediates, que proposava Cs per intentar treure rèdit al seu avantatge electoral, ni al xantatge de no intervenir TV-3, que és el que va exigir el PSOE per firmar el 155".