CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

El PP i Cs acusen el Govern d'acostar presos d'ETA per "pagar" el PNB

La ministra Batet assenyala que un dels trasllats es va aprovar amb els populars a la Moncloa

Les víctimes consideren legal la mesura, però avisen que vigilaran els pròxims moviments

marta-gonzalez

marta-gonzalez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP i Ciutadans han carregat aquest dimecres contra el Govern pel trasllat a la presó de Basauri (Biscaia) de dos presosd’ETA. Els dos partits van acusar l’Executiu dePedro Sánchezde pagar així el recolzament delPNBa la moció de censura contraMariano Rajoy. La ministra de Política Territorial,Meritxell Batet, mentrestant, va replicar que un dels acostaments es va acordar al febrer, amb els populars encara a la Moncloa.

La vicesecretària de Comunicació del PP,Marta González, va criticar el trasllat d’Olga SanziJavier Moreno, que complien condemna aAstúries, per considerar-ho “el rèdit” dels nacionalistes bascos per recolzar el PSOE. El PNB, va dir a RNE, “comença a cobrar-se” aquest suport “amb aquesta nova política penitenciària”. També l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido va opinar sobre l’acostament a l’apuntar que s’està faltant a la “memòria” de les víctimes i la seva “dignitat” per “pagar favors” als penebistes.

En la mateixa línia, el partit taronja creu que el president del Govern paga “hipoteques” al PNB iEH Bildu. Els socialistes han trencat “de forma unilateral”, afirma el secretari general del grup parlamentari de Cs,Miguel Gutiérrez, “el consens” entorn de la dispersió dels presos etarres.

Tercer grau amb els populars

Batet va respondre les crítiques assegurant que no es tracta d’un “gest” cap als nacionalistes bascos, sinó que la mesura deriva de la concessió del tercer grau, concedit per l’anterior Govern a Sanz el passat 27 de febrer i pel seu Executiu a Moreno, el 30 de juliol, perquè “complia tots els requisits”.

El delegat del Govern a Euskadi, Jesús Loza, va garantir que la política penitenciària “estarà ajustada a la llei” i va admetre, a la Cadena Ser, la possibilitat de nous acostaments, la legalitat dels quals va defensar.  Batet va insistir, en aquesta línia, que caldrà analitzar-ho “cas per cas perquè cada un és diferent”.

La reacció de les associacions

Notícies relacionades

Les víctimes, per la seva part, han assumit que el trasllat dels presos s’ajusta a la llei. És una mesura “absolutament legal” i “totalment ajustada a dret”, va dir a Efe la presidenta de l’associació de víctimes basques CoviteConsuelo Ordónez. També des del’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Miguel Folguera va reconèixer que “compleix els requisits establerts per la llei”, si bé va advertir que estarà “vigilant” davant dels moviments que puguin donar-se en les pròximes setmanes o mesos.

Mentrestant, la secretària de Feminismes i LGTBI de Podem i diputada per Astúries, Sofía Castañón, va considerar que els trasllats són una manera de “sortir de l’estat d’excepcionalitat” en el que creu que es troba Espanya en aquest assumpte.

Carta d’Iturgaiz a Marlaska 

L’eurodiputat basc del PP <strong>Carlos Iturgaiz</strong> ha remès una carta al ministre de l’Interior, <strong>Fernando Grande-Marlaska</strong>, en la qual li trasllada el seu <strong>malestar davant d’aquesta maniobra</strong> quan els dos reus traslladats a Euskadi –que s’han desvinculat d’ETA– no li han demanat perdó, malgrat que van intentar matar-lo.