TRASLLAT D'ASTÚRIES A EUSKADI

El Govern acosta els dos primers presos d'ETA

Penedits i desvinculats de la banda, van ser condemnats a 71 i 74 anys de presó

Els dos reclusos van formar part del 'comando Bizkaia' que va planificar matar Atutxa i Iturgaiz

zentauroepp5261821 ss09  san sebasti n  07 10 06   miles de personas durante la180807172056

zentauroepp5261821 ss09 san sebasti n 07 10 06 miles de personas durante la180807172056 / JAVIER ECHEZARRETA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern del PSOE ha fet el primer pas per avançar cap a l’acostament a Euskadi dels presosd’ETA. Dos d’ells, Olga Sanz Martín i Javier Moreno Ramajo, penedits i desvinculats del col·lectiu de reclusos de la banda ja dissolta (EPPK), han sigut traslladats aquest dimarts des del centre penitenciari de Villabona (Astúries) al de Basauri (Biscaia).

El delegat del Govern a Euskadi, Jesús Loza, ha assenyalat que l’"acostament" dels dos presos és "un primer gest" de l’Executiu socialista que serveix de "mostra" a la resta de reclusos d’ETA per "ensenyar-los quin és el camí" per a la seva reinserció.

Loza ha remarcat, en aquest sentit, que el trasllat "compleix escrupolosament" el que van assegurar el president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que "la nova política penitenciària estarà ajustada a la llei". Loza ha recordat que tots dos "havien complert tot el que la legislació penitenciària exigeix" per aconseguir l’acostament.

Institucions Penitenciàries ha remarcat que Sanz i Moreno han sigut traslladats de presó "en compliment del tercer grau penitenciari", ja que tots dos havien complert les tres quartes parts de les seves condemnes. A més, tots dos han demanat perdó, s’han desvinculat de la banda i han renunciat a la violència. Abans del trasllat, que tots dos van sol·licitar, s’ha informat les víctimes, tal com va garantir el ministre de l’Interior.

Els reclusos, que són parella, van formar part del 'comando Bizkaia'. Ara compliran a Basauri l’última part de la seva condemna en règim de semillibertat, de manera que acudiran a la presó a dormir.

El Govern basc, per la seva part, ha assenyalat que veu "amb bons ulls" la mesura i ha demanat a l’Executiu de Sánchez a continuar acostant reclusos a presons properes a Euskadi.

Sanz i Moreno van ser detinguts el 1998 al barri bilbaí de Zorroza i condemnats el 2002 per l’Audiència Nacional a 71 anys de presó la dona i a 74 anys ell, juntament amb 14 membres i col·laboradors més del comando, que havia planificat l’assassinat de l’exconseller d’Interior del Govern basc Juan María Atutxa o del llavors president del PP basc Carlos Iturgaiz.

Carta de penediment

Sanz va escriure el març passat una carta molt similar a la d’altres penedits en la qual demanava perdó pel mal que havia causat, el va assumir i va demanar "disculpes". "Ho lamento sincerament", va assegurar. A més, es va posar a disposició de la justícia a fi de "facilitar informació per aclarir algun delicte si fos necessari", si tingués informació, i es va comprometre a fer front a la seva responsabilitat civil.

Notícies relacionades

La missiva li va permetre disfrutar de permisos i, més endavant, va obtenir el tercer grau. La seva parella estava, a més, treballant a l’economat de la presó asturiana, un dels llocs als quals han accedit altres reclusos d’ETA penedits com Valentín Lasarte o Iñaki Rekarte, en l’actualitat excarcerats.

L’Audiència Nacional va condemnar Sanz per estralls terroristes a 33 anys, per assassinat a 15, per col·laboració amb banda armada a nou, per dipòsit d’armes a vuit i a sis més per falsificació de document oficial i robatori.

Temes:

ETA