NOU ESCRIT A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Anticorrupció estreny el setge sobre Gordó en el 3%

La Fiscalia demana la declaració de sis nous testimonis i sol·licita al jutge prorrogar 18 mesos les investigacions

zentauroepp37591532 barcelona  08 03 2017 ple al parlament i sessio de control a170602205336

zentauroepp37591532 barcelona 08 03 2017 ple al parlament i sessio de control a170602205336 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat aquest dilluns un escrit per demanar al jutge José de la Mataque instrueix la causa del 3%, que mantingui la condició de causa complexa en la investigació i prorrogui 18 mesos la instrucció. També, que practiqui noves diligències. Entre les quals, la declaració de sis nous testimonis que, pels seus càrrecs públics, “han tingut relació directa o indirecta ambl’investigat Germà Gordó [...] per acreditar que hi ha un ‘modus operandi’ idèntic” en la presumpta trama delictiva per finançarConvergència Democràtica amb suborns a canvi d’aconseguir contractes per a obres públiques a Catalunya.

La Fiscalia demana citar com a testimonis Jordi Campillo, actual gerent d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona; Jordi Ribas, adjunt a la gerència d’aquesta mateixa àrea; Leonard Carcolé, exdirector de l’Agència Catalana de l’Aigua; Joan Pinyol i Ribas, actual director de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i dos funcionaris més: Gemma Sendra i Vicente Francisco Campanales. Amb aquestes noves testificacions, el ministeri públic pretén estrènyer més el setge sobre el que va ser conseller de Justícia, gerent de CDC i mà dreta d’Artur Mas, Germà Gordó, a qui situa en l’epicentre dels fets que s’investiguen.

Va donar "cobertura" per a la corrupció

En el seu escrit, el fiscal José Grinda assegura que Gordó va ser la persona “amb poder polític i social a CDC i a l’administració pública de Catalunya” que va donar “cobertura” a altres investigats, com Andreu Viloca, extresorer de CDC, per a la corrupció en les contractacions públiques: “Viloca, per si sol, no podia incidir en la decisió dels organismes públics dels quals depenien les contractacions. Del que s’ha investigat fins al moment no hi ha dades que permetin concloure, en absolut, l’enriquiment patrimonial del Sr. Viloca, més enllà de les invitacions que s’han constatat per alguns dels empresaris beneficiats”.

Notícies relacionades

El sumari del cas detalla els “regals” amb què alguns empresaris van complimentar Gordó i Viloca, entre d’altres, a canvi d’adjudicacions: una cacera, marisc, una invitació a la llotja del Santiago Bernabéu...

Anticorrupció afegeix que “el senyor Viloca no exigia pagaments per a ell [no consten], sinó per al partit polític al qual pertanyia”, i recalca que és “en el partit polític on cal trobar l’estructura que donava suport i força a les demandes del senyor Viloca”. El 27 de juliol passat, l’Audiència Nacional va imputar el PDECat com a partit hereu de Convergència. El jutge José de la Mata atribueix a les dues formacions la condició de persones jurídiques investigades per delictes de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.