INVESTIGACIÓ PER PRESUMPTA CORRUPCIÓ

Gordó, "l'aconseguidor"

L'exconseller està acusat de mediar amb les empreses perquè donessin fons a CDC a canvi d'adjudicació d'obra pública

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els agents de la Guàrdia Civil que han investigat el cas del 3% consideren que queda acreditada la participació en la trama com a "mediador" o "aconseguidor" de l'actual diputat de Junts pel Sí Germà Gordó. L'exposició raonada del jutge del Vendrell que recull la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) detalla que el polític sobiranista, a més de tenir càrrecs en el Govern, va ser gerent de CDC entre el 2004 i el 2011 i membre del consell d'administració de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat, que gestiona les obres públiques de l'Administració catalana.

La resolució del TSJC assenyala que de les indagacions realitzades es desprèn que Gordó, juntament amb altres persones, va demanar a certes empreses que pretenien obtenir l'adjudicació de concursos públics de l'Administració autonòmica el desemborsament de "quantioses donacions" a les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, vinculades a Convergència. En aquest sentit, en la causa està imputat l'extresorer de CDC Andreu Viloca.

Notícies relacionades

La resolució sosté que Gordó hauria aconseguit que la constructora Copisa donés 100.000 euros a aquestes dues fundacions entre l'abril i el juny del 2012 a canvi de l'adjudicació per part del Consorci d’Educació de Barcelona (integrat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, llavors governat per CiU) de contractes d'obres de manteniment d'escoles públiques. També suposadament va intermediar perquè l'Autoritat Portuària de Barcelona atorgués a una unió temporal d'empreses (UTE) participada per Copisa obres al dic Est del port. En els dos casos, incideix el TSJC, Gordó va negociar "personalment" amb Xavier Tauler, llavors delegat de l'empresa.

DONACIONS I REGALS

L'alt tribunal destaca que Gordó, a més, podria haver intervingut perquè la constructora Pasquina, usant empreses relacionades amb ella, donés a les fundacions de CDC uns 147.000 euros entre els anys 2014 i 2015 a canvi de l'adjudicació de la millora i conservació d'unes carreteres. I afegeix que el diputat, "aprofitant les seves relacions personals i polítiques amb Josep Manel Bassols Puig (va ser alcalde convergent d'Anglès i cap de campanya de Carles Puigdemont per a l'alcaldia de Girona el 2011), va obtenir "regals personals de l'empresa" Oproler per mediar en l'adjudicació d'obres en un institut de Manresa.