REUNIÓ CLAU

Casado adverteix a Sánchez que el vigila per si "cedeix" davant dels independentistes

El nou líder del PP anuncia al president del Govern que farà una oposició "responsable" però "ferma"

No aconsegueixen acordar pactes d'Estat sobre Catalunya ni immigració

undefined44520624 madrid  02 08 18  reunion en el palacio de la moncloa entre 180802172129

undefined44520624 madrid 02 08 18 reunion en el palacio de la moncloa entre 180802172129 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou líder del PP, Pablo Casado, ha advertit a Pedro Sánchez que vigilarà la seva política respecte a Catalunya i que si cedeix al "xantatge" de l’independentisme tindrà el principal grup de l’oposició al davant amb una actitud "ferma". De moment, el president dels conservadors diu que vol confiar en el cap del Govern, però no té totes les certeses. "He dit que vull fiar-me'n per no dir que no me’n fio", ha assenyalat després de la seva reunió, que ha durat gairebé tres hores.

Casado reclamarà l’activació d’un nou 155 reforçat si el Govern cedeix "al xantatge" dels independentistes. El president del Govern i el cap del partit conservador no han arribat a acords destacats en la seva primera trobada oficial, aquest dijous a la Moncloa, en què han estat reunits gairebé tres hores. Casado ha manifestat que no recolzarà una "política d’apaivagament" a Catalunya i que en la política migratòria mantindrà una oposició dura, perquè considera que l’Estat no ha de cedir al separatisme ni posar en joc la seguretat a les fronteres. 

Pedro Sánchez i el nou president del PP, Pablo Casado, afronten la seva primera entrevista oficial al Palau de la Moncloa amb voluntat d’arribar a acords en els principals assumptes d’Estat. No obstant, arriben a aquesta cita amb posicions distants en assumptes com Catalunya o laimmigració.

Uns minuts abans de les cinc de la tarda, l’hora prevista per a la trobada, Sánchez ha sortit a la porta de l’edifici del Consell de Ministres a rebre Casado i tots dos han posat per a la premsa gràfica mentre se saludaven. El president del Govern, amb gest somrient, i el líder del PP, una mica més seriós.

A ningú se li escapa que la cita implica el reconeixement de Casado com a líder de l’oposició, davant un auged’Albert Rivera que preocupa el PSOE des de fa especialment mig any, quan el liberal va ser primera força a Catalunya. La distància entre la versió oficial i l’arena política es fa evident. Aquest mateix dijous, a escasses hores de la trobada, la ministra de Defensa, Margarita Robles ha carregat contra el cap del partit conservador pel seu discurs sobre la immigració. “A part de mostrar desconeixement de la realitat, demostra que no està preparat per governar ni per assumir polítiques d’Estat”, ha assenyalat a la Cadena Ser. 

Malgrat l’escalada de declaracions, fonts oficials del Govern indiquen que Sánchez espera que la cita transcorri en un clima de cordialitat i confia que l’arribada d’un nou líder de l’oposició suposi també un nou temps d’acords i enteses. 

Sánchez recordarà a Casado que el PSOE va exercir una oposició lleial i responsable en assumptes d’Estat, molt especialment pel que fa a Catalunya en els últims mesos, així que espera que el PP també ho faci ara que està en l’oposició.

El PSOE va donar suport al Govern en l’aplicació del’article 155 el mes d’octubre passat, i ara espera que el PP recolzi la normalitat institucional que, segons el seu parer, s’obre amb la convocatòria de la comissió bilateral Estat-Generalitat reunida aquest dijous a Barcelona per primera vegada en set anys.

Cinc assumptes

Catalunya serà un delscinc assumptes en els quals Sánchez oferirà al PP acords d’estat. Els altres quatre són la política de gestió de les migracions, l’acció a la Unió Europea, la violència de gènere i les infraestructures com a eina vertebradora de la cohesió d’Espanya.

De la mateixa manera, Casado proposarà al cap de l’Executiu la necessitat que PP i PSOE, en les qüestions importants per a Espanya com ara immigració, política econòmica o política territorial, dialoguin i intentin mantenir posicions “comunes”, sempre “dins de la responsabilitat”.

“Sense bonisme”

No obstant, les posicions són distants. En matèria d’immigració, Casado, que en la vigília de la reunió va visitar Algesires (Cadis) i Ceuta, ha avançat que plantejarà a Sánchez la necessitat que hi hagi una política “eficaç, sense demagògia i sense bonismes”. Al seu entendre, cal apostar per un “pla Marshall a l’Àfrica per impulsar la cooperació amb els països d’origen”.

El president del PP considera que no és possible que hi hagi “papers per a tothom”. De fet, les seves paraules en aquest sentit han provocat una allau de crítiques des de formacions d’esquerra, que el comparen amb líders de la ultradreta europea com el viceprimer ministre italià Mateo Salvini, i fins i tot de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo.

El Govern no ha parlat en cap moment de “papers per a tothom” i rebutja de ple que la primera decisió de Sánchez, acollir a Espanya el barco Aquarius, al qual Italia havia tancat els seus ports, hagi suposat un ‘efecte crida’. Sánchez vol que la UE es prengui la gestió de les fronteres com una política veritablement europea, i cooperar amb els països d’origen i trànsit.

Davant l’independentisme

En política territorial, Casado proposarà a Sánchez un reforçament institucional davant l’independentisme. El PP vol portar al Congrés unaproposició de llei per modificar el Codi Penali introduir de nou dos tipus penals: el desedició impròpiai el deconvocatòria d’un referèndum il·legal, suprimits pel PSOE el 1995 i 2010, respectivament.

Notícies relacionades

El líder del PP ha criticat que Sánchez es reunís fa dues setmanes amb el president de la Generalitat, Quim Torra, quan aquest havia anunciat que no renunciaria al dret d’autodeterminació. Per això, ja ha avançat que exigirà l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya si el Govern del PSOE continua mantenint una posició “tan ambigua” davant els independentistes.

En aquesta reunió a Moncloa, Casado demanarà també al president del Govern que “no hi hagi cap tipus d’acostament de presos etarres a les presons del País Basc”. Un altre assumpte que portarà a la trobada serà la política econòmica i els compromisos internacionals que ha de complir Espanya en el camí de dèficit, sostre de despesa i política fiscal, segons va avançar ell mateix aquest dimecres des d’Algesires.