RECLAMACIONS EN EL CONGRÉS

Campanya de PP i Cs contra els llaços grocs i les estelades

Rivera demana "netejar" els carrers de "símbols separatistes" i Montserrat reclama modificar la llei per garantir la neutralitat de les institucions

cmontanyes42820646 dolors montserrat180407202213

cmontanyes42820646 dolors montserrat180407202213 / Raul Caro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Després d’uns dies en què han competit per endurir el discurs sobre la immigració, aquest dimarts PP i Ciutadans han introduït un nou assumpte en el debat polític. La setmana passada, els taronges van començar una campanya a les xarxes socials amb vídeos en els quals es veu com alguns militants retiren llaços grocs. Aquest dimarts els populars han anunciat en el Congrés que al setembre proposaran “una bateria de mesures molt potent” per “reforçar les institucions” i entre les quals s’inclourà la reforma de la llei de símbols perquè s’adapti a la sentència coneguda fa uns dies del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En la sentència s’avalava que es retirés l’estelada que l’Ajuntament de Sant Cugat (Barcelona) va instal·lar en una plaça per considerar que l’“ocupació” de l’espai públic amb símbols “partidistes” per part del consistori vulnera la neutralitat de la institució.

Dolors Montserrat, la nova portaveu del PP a la Cambra Baixa, ha informat que al setembre el seu grup proposarà canviar la llei de símbols, que és de l’any 1981, per “adaptar-la” a la sentència del TSJC. “Perquè no hagi de ser cada regidor o cada ciutadà el que es queixi en el seu municipi, cal anar adaptant la llei a aquestes sentències que vetllen per la neutralitat dels nostres espais públics perquè els espais públics són de tots”,ha afirmat en el Congrés.

Notícies relacionades

Pocs minuts abans, en la compareixença d’Albert Rivera per fer balanç del curs polític, el líder de Ciutadans ha demanat a l’Executiu de Pedro Sánchez que "netegi els carrers, places, platges i institucions de símbols separatistes" perquè l’espai públic "és de tots" i ha de ser "neutral". A més, ha avisat que si la Delegació del Govern a Catalunya continua "mirant cap a un altre costat" i no actua, ho farà Ciutadans unint-se als voluntaris que ja han començat a retirar "propaganda il·legal" dels pobles per posar fi al que considera una "ocupació excloent de l’espai públic".

Campanya després del 155

Aquesta campanya de conservadors i liberals arriba ara, quan el 155 s’ha aixecat i Sánchez és a la Moncloa. Durant la intervenció de la Generalitat, el Govern de Mariano Rajoy i els gestors que va enviar a Barcelona van fer els ulls grossos amb els símbols separatistes que estaven desplegats en algunes conselleries.