El jutge cita dos testimonis protegits a l'aixecar parcialment el secret dels atemptats del 17-A

El magistrat interrogarà el 6 d'agost aquestes dues persones en relació amb la cèl·lula de Ripoll

El jutge manté la reserva sobre les comissions a l'estranger, les comunicacions telefòniques i les entrades i registres

zentauroepp39763769 a photographer points to the ground next to a tv camera oper170822095405

zentauroepp39763769 a photographer points to the ground next to a tv camera oper170822095405 / Manu Fernandez

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

Tot just 18 dies abans del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el 17 i 18 d’agost de l’any passat, el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu ha procedit a aixecar parcialment el secret del sumari. Considera que a causa del temps transcorregut "no es perjudicarà el resultat de les investigacions". La interlocutòria que precisa què es pot conèixer i què no, per no frustrar la investigació encara pendent, aporta una important novetat: la causa compta amb dos testimonis protegits, l’A3 i l’A1, que declararan davant del magistrat el pròxim 6 d’agost.

És la primera resolució que es coneix del Jutjat Central d’Instrucció número 4 des que al setembre va enviar a la presó Said Ben IazzaSaid Ben Iazza, detingut a Vinaròs, per col·laboració amb la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats, en els quals van morir 16 persones i més d’un centenar van resultar ferides. A l’agost havia empresonat dos dels quatre detinguts que es van produir després dels atemptats. La majoria dels terroristes havia mort mentre fabricaven l’explosiu conegut com a mare de Satanàs al xalet d’Alcanar on van ser abatuts pels Mossos a Cambrils. El conductor de la furgoneta que va matar 13 persones a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, ho va ser a Subirats.

El magistrat manté la reserva sobre quatre peces de la causa, perquè encara hi ha "diligències instructores" pendents, a l’haver resultat "la tasca instructora complexa i extensa" i, de conèixer-se, poder "fer estèril tota l’actuació sumarial seguida". Són les referides als testimonis protegits; a les entrades i registres fets a Ripoll i a altres localitats; a les comunicacions telefòniques mantingudes entre els autors dels atemptats, per a la qual cosa ha sigut necessari acudir fins i tot a Alemanya a la recerca d’ajuda per desbloquejar els terminals, i la que allotja les comissions rogatòries remeses a altres països per determinar les connexions internacionals dels terroristes.

21 volums i vídeos secrets

El secret s’ha aixecat sobre la peça principal de la causa, que compta amb 21 volums, que ja estan digitalitzats. També s’ha retirat la reserva de les peces obertes per les víctimes que van resultar lesionades i mortes, als familiars de les quals s’ha fet el corresponent d’accions; els investigats morts; els danys materials causats; les personacions de diferents acusacions, i les relatives a notificacions, situació personal dels imputats i per esbrinar el seu patrimoni. Aquestes encara no estan digitalitzades, per la qual cosa els advocats les hauran de consultar al jutjat.

Notícies relacionades

També hauran de personar-se a l’Audiència Nacional els qui vulguin consultar els dos dispositius de vídeo que el magistrat ha deixat a la seva disposició al jutjat per a la seva visualització allà "amb expressa prohibició de fer-ne cap tipus de còpia" per evitar "una possible difusió externa al procediment". Un és d’un dels terroristes manipulant explosius i l’altre és de l’atropellament de la Rambla. Aquest conté imatges del moment en el qual la furgoneta amb matrícula 7086 JWD va pujar al passeig central i va atropellar tothom qui va poder i també recull filmacions de just abans i després de l’atemptat. 

El magistrat ha dictat, a més, una providència per declarar "buits de contingut" la mitja dotzena de recursos presentats per les parts per instar l’aixecament del secret que s’ha prolongat mes a mes, l’última vegada el 20 de juliol, des que es van cometre els atemptats.