BARÒMETRE DE LA GENERALITAT

El desglaç fa pujar ERC i reforça l'independentisme, segons el CEO

Els republicans desbanquen Cs i JxCat i guanyarien les eleccions

El 'sí' a la secessió es ressenteix, però avantatja el 'no' en dos punts

ceo-julio-2018

ceo-julio-2018

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Després d’una setmana marcada pel foc creuat, l’independentisme se n’anirà de vacances amb el vent electoral a favor, tot i que Junts per Catalunya té més nuvolots en l’horitzó que ERC. Els republicans, amb una via possibilista i més moderada que la dels postconvergents, treuen més petroli de la distensió iniciada pels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, i de l’embolic judicial que envolta l’expresident Carles Puigdemont. En aquest context, i abans del cisma parlamentari d’aquesta setmana, Esquerra s’havia col·locat en primera posició i JxCat es veia superat fins i tot per Ciutadans en l’enquesta de la Generalitat, que segueix la línia del recent sondeig del GESOP per a EL PERIÓDICO.

Segons el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), els republicans desbancarien el partit taronja i els seus socis del Govern i guanyarien les eleccions amb 35-37 escons (ara en tenen 32). Ciutadans i JxCat estan pràcticament empatades en segona posició: la formació d’Inés Arrimadas obtindria 29-30 diputats (avui en té 36) i la de Puigdemont, 27-29 parlamentaris (ara en té 34). El fort creixement de la CUP, de 4 a 8-10 representants, ampliaria la majoria secessionista a la Cambra fins a una forquilla de 70 a 76 escons, i faria més imprescindibles els vots anticapitalistes per formar Govern.

Aquest baròmetre es va efectuar abans del recent cisma parlamentari per la suspensió de Carles Puigdemont, però el treball de camp, elaborat a partir de 1.500 entrevistes personals entre el 24 de juny i el 14 de juliol, va coincidir amb la decisió de la justícia alemanya de tombar la causa per rebel·lió contra el líder de JxCat, amb la reunió entre Sánchez i Torra a la Moncloa i amb l’acostament delspolítics presos a presons catalanes. No obstant, l’enquesta no recull encara les conseqüències electorals de la negativa del jutge Pablo Llarena a acceptar l’entrega de Puigdemont.

L’escalada d’Esquerra s’explica també per la bona valoració que manté el seu líder, Oriol Junqueras, avui empresonat, davant de Puigdemont, fugit de la justícia espanyola, i del mateix president Torra, que debuta en el CEO amb suspens. Junqueras obté un 6,16 i Puigdemont salva l’aprovat per la mínima (5,01), mentre que Torra es queda en un 4,89. Al cap del Govern i al seu predecessor els sobrepassen també el vicepresident Pere Aragonès (5,49), el cupaireCarles Riera (5,44) i el comú Xavier Domènech (5,14).

Possible tripartit

No obstant, la matemàtica parlamentària brindaria a ERC una fórmula alternativa: el tripartit d’esquerres. Aquest és també el primer sondeig del CEO després del relleu a la Moncloa via moció de censura. I l’efecte Sánchez es deixa notar en el resultat del PSC, que passaria de 17 a 19-21 diputats. Un auge que, afegit al d’Esquerra i al dels comuns, que podrien millorar els seus 8 parlamentaris actuals fins arribar a 10, aproxima les tres forces progressistes a la majoria absoluta. De fet, es mourien en una forquilla de 62 a 68 escons.

Per la seva part, el PPC, en ple període d’interinitat després de la dimissió de Mariano Rajoy, podria perdre fins i tot un representant més dels quatre que té en l’actualitat. El baròmetre estima la participació en uns comicis autonòmics en un 70%, la qual cosa significaria 10 punts menys en l’última cita amb les urnes.

'Sí', però menys

Notícies relacionades

El 'sí' a la independència de Catalunya en un hipotètic referèndum segueix davant del 'no', però les distàncies s’estrenyen i el recolzament a la secessió continua sense arribar al 50% dels vots. El 46,7% dels catalans votarien 'sí' a la ruptura amb Espanya, 1,3 punts menys que al baròmetre del maig, mentre que el 44,9% hi votaria en contra, 1,2 punts més que fa dos mesos.

El transcurs del procés i l’'impasse' obert després del canvi de Govern a Espanya ha contribuït a reforçarl’autonomisme en detriment del secessionisme. A la pregunta de què hauria de ser Catalunya, el 38,8% dels entrevistats aposten per un Estat independent, dos punts menys que al maig. En canvi, els partidaris de l’statu quo autonòmic han crescut 1,5 punts, fins a situar-se en el 25,5%. Els federalistes estan estancats i repeteixen el 22,4% de l’anterior sondeig.