SONDEIG DE LA GENERALITAT

L'independentisme reforçaria la seva majoria al Parlament, segons el CEO

Ciutadans tornaria a guanyar, Junts per Catalunya i ERC empatarien i la CUP pujaria amb força

El 48% dels catalans votarien a favor de la secessió i el 43,7% hi votaria en contra

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Si Quim Torra supera el debat d’investidura i es converteix en el nou president de la Generalitat, debutarà amb bones perspectives demoscòpiques per a l’independentisme. L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat és una injecció de moral per a un secessionisme que fins ara es mostrava moix en espera del desenllaç del bloqueig polític. Segons aquest sondeig, JxCat, ERC i la CUP ampliarien la seva hegemonia al Parlament si se celebressin eleccions ara, i alhora el sí a la independència de Catalunya torna a ser l’opció majoritària davant d’un hipotètic referèndum, malgrat que sense arribar al 50% dels vots.

Tot i la puixança secessionista, Ciutadans guanyaria de nou les eleccions amb entre 33 i 34 diputats (avui en té 36), però l’independentisme aconseguiria mantenir i reforçar la majoria absoluta al Parlament amb entre 70 i 75 escons (ara en té 70). El duel particular entre les forces partidàries de la ruptura amb Espanya es troba en situació d’empat tècnic, però tant JxCat com ERC perdrien pistonada a favor de la CUP, que es dispara. El sondeig reflecteix que JxCat retrocediria a entre 30 i 32 parlamentaris (avui en té 34) i ERC se situaria entre els 29-32 representants (ara en té 32). Els cupaires saltarien de 4 a 11 diputats.

Els comuns també aconseguirien recuperar-se del cop electoral del desembre i passarien de 8 a 11 escons, malgrat que en vots es mantindrien lleugerament per davant de la CUP. Les altres dues forces constitucionalistes se’n ressentirien: el PSC baixaria de 17 a entre 13 i 15 representants i el PP continuaria en caiguda lliure i podria perdre fins i tot un escó més dels quatre actuals.

Notícies relacionades

El treball de camp de l’enquesta es va efectuar a partir de 1.500 entrevistes entre el 7 i el 27 d’abril, és a dir, en plenes negociacions entre JxCat i ERC per intentar desbloquejar la investidura, però molt abans del desenllaç amb el 'pla Torra'. També va coincidir amb la posada en llibertat de Carles Puigdemont a Alemanya i la intenció inicial de la justícia germànica de no extradir-lo pel delicte de rebel·lió.

En aquest context, més enllà de les perspectives electorals, el CEO ha tombat de manera molt significativa la balança entre el sí i el no a la independència de Catalunya. Fa menys de tres mesos, el rebuig de la secessió escalava fins al53,9%, mentre que el suport es precipitava fins al40,8%. Ara, aquella diferència de 13 punts a favor del no s’ha convertit en 4,3 punts a favor del sí. Segons el baròmetre actual, el 48% dels catalans votarien per la secessió i el 43,7% la rebutjarien.