DECISIÓ JUDICIAL

El jutge arxiva 51 denúncies per les càrregues a sis escoles de BCN l'1-O

La majoria dels sobreseïments es deuen perquè el magistrat entén que l'actuació va ser "proporcionada"

L'Ajuntament de Barcelona acusa al Govern central de falta de col·laboració per aclarir el que va passar

zentauroepp40371614 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180114180620

zentauroepp40371614 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180114180620 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de Barcelona que investiga les càrregues policials de l’1-O ha arxivat 51 de denúncies presentades contra la Policia Nacional per la seva intervenció en sis escoles de la capital catalana. Fonts jurídica han assegurat que el titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que centralitza les indagacions per l’operatiu policial, ha sobresegut 31 casos a l’entendre que l’actuació dels agents va ser "proporcionada" i la resta davant la impossibilitat d’identificar els policies que hi van participar, ja que no hi ha material gràfic de les càrregues o és insuficient per esbrinar qui va ser.

Aquest jutge, que la setmana passada va citar a declarar els dos primers agents de la Policia Nacional investigats per les càrregues, té a les seves mans més de 200 denúncies presentades per afectats per la intervenció policial en escoles i altres centres de votació de Barcelona l’1-O. Ara, ha arxivat les denúncies de les escoles CEIP Aiguamarina, IES Joan Boscà, IES Víctor Català, CEIP Estel, Escola de Joves Trinitat Vella i CEIP Prosperitat.

Comunicació sobre 17 escoles

Notícies relacionades

Així mateix, la Policia Nacional ha remès un informe al jutge en el qual anuncia que ha pogut identificar els agents que van participar en 17 escoles de Barcelona que van acollir les urnes de l’1-O, gràcies a l’anàlisi de les seves comunicacions internes. Concretament, l’informe detalla els equips operatius desplegats a les escoles i instituts Jaume Balmes, Joan Fuster, Guinardó, Aiguamarina, Víctor Català, Mare Nostrum, Projecte, Escoles Pias de Sant Antoni, Àgora, Trinitat Jove, Joan Boscà, Mas Casanovas, Dolors Monserdà, Pau Romeva, Infant Jesús i a la seu del Departament d’Ensenyament.

Davant d’aquest arxiu, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha denunciat la falta de col·laboració de la Secretaria d’Estat de Seguretat a l’aportació de les proves proposades per l’Ajuntament de Barcelona i acordades pel jutjat. Per exemple, ha presentat àudios editats o en mal estat, o la falta d’identificació dels agents que, al seu entendre, van realitzar actuacions antireglamentàries. Des del col·lectiu Iridia, que representen alguns dels afectats, consideren que s’han de determinar les ordres que es van donar aquell dia i per part de qui.