CONVOCATÒRIA A BARCELONA

La lluita per la llibertat dels presos reprèn el carrer

Unes 110.000 persones omplen els voltants de l'estació de Sants i els CDR ocupen la Model

El Govern i els grups sobiranistes pressionen la fiscalia perquè tombi l'acusació per rebel·lió

zentauroepp44314209 barcelona pol tica manifestaci per la llibertat dels pol t180714200037 / ALBERT BERTRAN

zentauroepp44314209 barcelona pol tica  manifestaci  per la llibertat dels pol t180714200037
zentauroepp44313542 els volem a casa  bertran180714191618
manifestacin

/

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els independentistes han tornat a omplir els carrers per fer un crit unànime per la llibertat delspolítics presos i el retorn dels fugits a Europa. Convocades perl’ANCÒmnium Cultural il’Associació Catalana de Drets Civils (ACDC), unes 110.000 persones segons la Guàrdia Urbana (200.000, segons l’organització) han tenyit de groc els voltants de l’estació de Sants, al llarg del carrer Tarragona i l’avinguda Josep Tarradellas de Barcelona.

Les entitats sobiranistes han precipitat una convocatòria per respondre al’acostament dels presos a les presons catalanes, però la marxa s’ha abocat a celebrar la resolució del tribunal alemany de tombar el delicte de rebel·lió en l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont i a rebutjar que els investigats per aquest delicte segueixin entre reixes. 

Pressió a la fiscalia

La capçalera, sota el lema‘Ni presó ni exili, us volem a casa’, ha sigut protagonitzada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu equip de govern, així com de la plana major de JxCatERCCUP icomunsi membres de la societat civil organitzada.

Aquesta vegada, han deixat de banda les crítiques al Govern per haver establert diàleg amb l’Executiu de Pedro Sánchez i les han convertit en exigències a la fiscalia perquè modifiqui les acusacions després del cop de Schleswig-Holstein. El president de la Generalitat ha afirmat que el relat del jutge d’instrucció Pablo Llarena "ha saltat pels aires" i ha conclòs que "guanyaran" als racons d’Europa en què hi ha fugits pel procés. El dia en què fa dos mesos que està al capdavant del Govern, ha afirmat que "sortirà al carrer les vegades que faci falta" per demanar la llibertat dels empresonats i que "no s’aturarà" fins que així sigui.

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha proclamat en una entrevista a l’ACN que les acusacions són "mentida" i ha avisat la nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra, que té "una oportunitat per demostrar que vol un diàleg franc, sincer i en termes democràtics" si retira la tipificació per rebel·lió de la causa.

Els grups sobiranistes han aplaudit el missatge però s’han mostrat més contundents els portaveus de les entitats. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat a l’Estat que deixi de tractar els empresonats com "ostatges" perquè l’independentisme "no s’acovardirà" per això. Ha carregat contra el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per demanar que es defensi la immunitat de Llarena a Bèlgica i l’ha advertit que "tot i que prepari tots els funcionaris de l’Estat" serà en va, perquè "ell només té poder" i els independentistes "conviccions", i aquestes "triomfen".

Des d’Òmnium, Marcel Mauri, ha indicat que "l’única malversació va ser l’ús de les forces de seguretat per apallissar la ciutadania" l’1-O, i ha entonat que l’"únic gest polític que val és la llibertat". S’ha adreçat directament al president del Govern, Pedro Sánchez, i l’ha citat a decidir "si vol continuar sent còmplice de la repressió o passar de proclames buides als fets". “No hi ha terme mitjà”, l’ha alertat. 

Des de les presons de Lledoners i Puig de les Basses, els presos han "reafirmat" en un comunicat la seva innocència i han exigit l’arxivament de la seva causa.

Els CDR ocupen la Model

Notícies relacionades

Una riuada de gent ha onejat estelades i ha lluït llaços grocs en aquesta artèria de la ciutat de Barcelona, en què hi ha la presó de la Model. Els CDR han sorprès minuts abans del tret de sortida de la manifestació ambl’ocupació d’aquest espai per reivindicar la seva "presa de la bastilla", emulant la fita que va arrencar amb la Revolució francesa el 14 de juliol del 1789. Els manifestants han decorat els barrots amb llaços grocs i han penjat pancartes al llarg dels passadissos interns.

Els independentistes han escalfat així els motors per a l’11 de setembre, data que donarà el tret de sortida a un previsible ressorgiment de mobilitzacions als carrers, que es mantindrà viu amb un homenatge a l’1 d’octubre i una nova pantalla en el procés a causa dels judicis als membres del Govern cessat i als Jordis.