CORRUPCIÓ. CAT

Oriol Pujol admet el cobrament de comissions per evitar el judici pel 'cas ITV'

L'exdiputat de CiU firma un nou acord amb la fiscalia, al qual s'han unit tots els acusats

L'expolític accepta una pena de dos anys i mig de presó i reconeix el cobrament de comissions

oriol-pujol / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Oriol Pujol ha firmat aquest dimecres un nou acord amb la Fiscalia Anticorrupció en el qual accepta una pena de dos anys i sis mesos de presó i una multa de 55.000 euros per la irregularitat en l’adjudicació d’estacions d’ITV i el cobrament, a través de la seva dona, de comissions il·legals per utilitzar la seva influència política en favor dels seus amics. L’exdiputat de CiU ja ho va fer el 2017, però ara s’hi han sumat l’empresari Sergi Alsina il’excàrrec de la Generalitat Josep Tous, que al seu dia l’havien rebutjat. Tres altres imputats, entre ells Anna Vidal, la dona d’Oriol Pujol, també han donat el vistiplau al pacte. El ‘cas ITV’ entra en la recta final. Els acusats han evitat, així, un judici amb jurat.

Els advocats defensors d’Alsina i Tous han aconseguit que la fiscalia els rebaixi la pena inicial de dos anys i mig de presó. Al primer, l’acusació pública li ha ofert dos anys i al segon, cinc mesos de presó substituïble per una multa de 22.000 euros. Ara només falta que se celebri una vista al’Audiència de Barcelona (podria ser aquest mateix juliol) en la qual els acusats s’han de ratificar en el pacte. No farà falta ni que s’elegeixin els membres del jurat que havien de celebrar el judici. La sentència que es dictarà serà de conformitat.

No obstant, quedarà pendent l’execució de la condemna. L’acceptació de la pena per part d’Oriol Pujol suposa d’entrada el seu ingrés a presó (és superior als dos anys), tot i que el seu advocat, Javier Melero, intentarà que això no passi apel·lant a la reforma del Codi Penal que permet la individualització de les penes. L’exdiputat ha acceptat cinc mesos de presó per tràfic d’influències, vuit mesos presó per suborn i un any i cinc mesos per falsedat. Cap pena supera els dos anys.

Salva la dona

Notícies relacionades

Amb aquest acord, l’exdirigent nacionalista ha salvat la seva dona, Anna Vidal, a través de qui, segons l’acusació, va cobrar comissions. Per a l’esposa de l’exdiputat, la fiscalia ha rebaixat la pena a 15 mesos i 15 dies de presó, però se li substituirà per una multa de 69-750 euros. L’empresari Ricard Puignou també ho ha acceptat, fet que suposa la rebaixa de la pena a cinc mesos de presó i la seva substitució per una multa de 60.000 euros. Un cas similar és el del també empresari Sergi Pastor, a qui se li ha disminuït la pena a cinc mesos de presó i multa de 50.000 euros, tot i que la presó se li substitueix per una multa de 60.000 euros.

El 'cas ITV' ha donat molts tombs. El setembre del 2017, Oriol Pujol va arribar al pacte amb la fiscalia, igual com la seva dona i els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor. Per contra, Tous i Alsina, amic d’Oriol Pujol, es van negar a acceptar les condicions del pacte. Aquesta actuació va complicar l’assumpte.  Al cap de tres mesos, al desembre, la jutge de l’Audiència de Barcelona encarregada de tramitar el judici amb jurat no va acceptar l’acord perquè no havia sigut rubricat per tots els acusats. D’aquesta manera, els enviava a judici a tots, incloent-hi Oriol Pujol. Però ara, a l’afegir-se a l’acord Alsina i Pastor, no se celebrarà el judici amb jurat.