DESPRÉS DE LA CITA SÁNCHEZ-TORRA

Iceta acusa Cs i el PP de voler "torpedinar" el diàleg

El líder socialista demana abandonar les "grans proclames" de l'independentisme per obrir pas als pactes

zentauroepp43662318 rdp iceta a la generalitat foto bertran180608142152

zentauroepp43662318 rdp iceta a la generalitat foto bertran180608142152 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miquel Iceta ha celebrat la trobada entre Pedro Sánchez Quim Torra a la Moncloa i ha augurat l’inici d’un desglaç entre administracions no sense advertir que el resultat d’aquesta obertura de diàleg és "incert". Conscient del xoc de "punts de partida", i de notòries desavinences polítiques, ha demanat calma i cautela per forjar acords que se segellin en les comissions bilaterals que el Govern i la Generalitat van acordar posar en marxa. "S’ha de posar una mica d’ordre, tampoc podem pensar que un abisme que s’ha anat produint en sis anys el cobrirem de cop", ha afegit, i ha recordat que estan en suspens des del 2011. 

El líder dels socialistes catalans ha demanat abandonar les "grans proclames" per obrir pas a petits pactes. "Per la via de l’acord, si no té cap gran solució té ‘apaño’", ha parafrasejat en una entrevista a RAC-1. "Som en un carreró sense sortida amb moltes sortides", ha asseverat. Iceta ha posat sobre la taula el que considera les contradiccions del relat dels independentistes: “¿Estem en una república o no?, ¿Estem restituint o necessitem una oficina per a l’expresident?”, s’ha preguntat, abans de descartar una consulta sobre la independència acordada amb l’Estat.

"Hi ha gent que pensa en un referèndum i jo penso en dos: un de reforma constitucional i un altre de reforma estatutària. Tot això s’ha de poder votar", ha emfatitzat Iceta, i ha demanat temps a les parts per arribar a bon port. "No hauríem de tenir pressa. Això no va d’acord amb els ritmes de la política", ha sentenciat.

Dards a Cs i el PP

Iceta no ha escatimat crítiques als companys en l’oposició després d’analitzar les seves reaccions arran de l’entrevista Sánchez-Torra. Ha acusatCiutadans  i el PP de "fer impossible qualsevol diàleg" i d’atribuir-ho recurrentment a una "cessió".

"Hem de denunciar tots els que volen torpedinar el diàleg fins i tot abans que es produeixi", ha sentenciat. Ha descrit aquesta via com un camí "arriscat" però a la vegada "obligat" en política, i ha criticat qualsevol actitud "abandonista o oportunista" en què es prioritzin els interessos partidistes. "Cal arriscar-se", ha indicat als socis en l’oposició al Govern.

El líder del PSC també ha carregat contra els populars per la seva època a la Moncloa i ha assegurat que "han perdut els papers" al ser desbancats mentre que Sánchez "no ha dubtat mai a fer-los costat per sentit d’Estat". En aquest sentit, ha assegurat que el PP "ha agreujat el problema a Catalunya, per mala fe o per falta de competència" i que, tot i que l’independentisme "té una responsabilitat molt gran en la divisió", n’hi ha una de prèvia, "que el PP hauria d’haver bastit ponts de diàleg". 

Notícies relacionades

El dirigent continua reivindicant la seva ‘via Iceta’ i insisteix que JxCatERC i laCUP han d’aparcar la independència per permetre un pacte cap al federalisme i l’autogovern. 

Sobre l’acostament dels polítics independentistes presos, ha assenyalat que aniria a visitar-los "si no fos públic" perquè no "li convé, ni a ell ni a ells, la dimensió política" que prendria la seva visita.