INFORME RESERVAT

Interior va culpar fa un mes els polítics presos de deixar-se gravar a la presó

Un informe d'Institucions Penitenciàries assegurava que Junqueras, Romeva i Forn «van simular» i van mantenir «posats forçats»

L'advocat de l'exvicepresident afirma que l'informe pretén encobrir la responsabilitat de la presó per la falta de seguretat

video-junqueras / periodico

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Els vídeos a la presó d’Estremera (Madrid) en què es veien Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn van ser gravats amb el seu coneixement per un reclús dominicà, segons sosté un informe reservat sobre l’incident elaborat per la secretaria general d’Institucions Penitenciàries i al que ha tingut accés EL PERIÓDICO. “La percepció de la direcció d’aquest centre és que els interns són coneixedors a tota hora d’estar sent gravats”, conclou l’escrit, titulat ‘Informe sobre gravacions publicades en mitjans de comunicació’ i firmat pel director de la presó d’Estremera el 8 de juny passat.

Els tres polítics, que estaven en presó preventiva en aquesta presó madrilenya, van negar “absolutament” durant la investigació haver estat conscients de les gravacions i van denunciar un reclús per realitzar-les i difondre-les. No obstant, l’informe de Presons, efectuat per l’anterior equip directiu sota el Govern del PP, arriba a una conclusió molt diferent basant-se en “el comportament dels interns objecte de gravació”, que assegura que “s’allunya de la seva forma natural”.

L’escrit oficial afirma que en els vídeos s’observen “posats forçats” de Junqueras, Romeva i Forn. “Una prova d’això”, s’afegeix, són les imatges en què es veu “com l’intern Oriol Junqueras es troba en una aula aparentment impartint una classe de filosofia en què és present l’intern Raül Romeva”. La informació reservada afirma que aquesta escena “pot interpretar-se com una simulació, ja que des de la direcció del centre no es va autoritzar el desenvolupament de l’esmentada activitat ni del responsable d’impartir-la”.

Missatges sobre Pedro Sánchez

El document de Presons afirma que els polítics presos “semblen provar de transmetre missatges sobre la situació política del país, mostrant el seu propi posicionament polític”. I posa com a exemple “les declaracions que verbalitza l’intern Joaquim Forn sobre l’actual president del Govern en termes que difícilment expressaria a interns aliens a la seva causa”.

L’informe d’Institucions Penitenciàries assenyala com a autor de les gravacions clandestines l’intern “Febles Nemen, Alejandro”, que, com va avançar EL PERIÓDICO, està escapat de la presó des del 3 de juny, quan no va tornar d’un permís concedit pel jutge. La investigació d’Interior descarta que en les gravacions hagi participat algun treballador o funcionari de la presó.

Quant a com es va introduir a la presó “l’aparell electrònic utilitzat per realitzar les esmentades gravacions”, Presons conclou que Febles “va poder haver-lo introduït de forma fraudulenta ocult en el seu organisme després de la tornada d’un dels permisos ordinaris de sortida de què hauria disfrutat anteriorment”. Però l’informe no descarta fins i tot que els tres polítics haguessin col·laborat en introduir a la presó el rellotge, bolígraf o insígnia amb què es van fer les gravacions aprofitant les visites que rebien.

“Junqueras, Romeva i Forn han celebrat nombroses comunicacions sense la separació de barreres físiques, amb contacte directe amb els seus interlocutors, família, lletrats i autoritats. Per la qual cosa tampoc no podria descartar-se com mitjà d’entrada a l’establiment del dispositiu utilitzat per prendre les imatges publicades”, conclou el director de la presó.

Junqueras, “prepotent”

Al document reservat figuren entrevistes amb altres reclusos, companys del mòdul 7 d’Estremera. Un d’ells assegura que acudia a les “xerrades informals” sobre història que donava Junqueras a altres presos. Aquest intern va afegir en la seva declaració que el presumpte autor de les gravacions “parlava amb els tres” polítics, però “verbalitzava que Junqueras no li queia bé, que era un prepotent. Amb el que s’avenia era amb Forn”.

La investigació de la presó va assolir els mateixos presos independentistes. En la seva declaració davant del director de la presó, Forn va admetre que coneixia i tenia una relació cordial amb el pres sospitós de gravar-los. Va afegir que solia acompanyar-lo quan passejava pel pati de la presó. L’exconseller d’Interior va dir que desconeixia que el seu company de mòdul tingués algun dispositiu per gravar les seves converses i va descartar absolutament haver participat de forma voluntària en les gravacions.

El pres que va gravar, escapat

Forn va ser preguntat també si aquest reclús dominicà, ara escapat, podia posar-se en contacte amb el diari ‘Ara’, el mitjà que va difondre els vídeos. Va assegurar que abans que els polítics presos arribessin al mòdul 7 d’Estremera, Febles desconeixia l’existència d’aquest diari. La tesi de l’exconseller d’Interior és que el reclús dominicà va veure com Junqueras, Romeva i ell rebien i llegien diàriament aquest rotatiu a la presó i els va escoltar parlar a la presó d’informacions publicades per ‘Ara’.

L’informe de Presons analitza cada seqüència dels vídeos, les acara amb les obtingudes per les càmeres de seguretat i els posa data. Així, resol que la imatge de Forn assegut a la seva cel·la “es va realitzar l’11 de març i l’intern que li entrega una revista és Febles”. Les de Forn caminant al pati i parlant “s’han ubicat el 26 de maig. Coincideixen l’estat moll del pati, el mural que s’observa així com les peces de vestir de l’intern”. Quant a les imatges on es veu Junqueras netejant el mòdul, la conclusió és que “es van gravar dissabte 26 de maig, el primer dia de destinació en aquesta zona”.

Finalment, sobre la seqüència en què es veu Junqueras i Forn compartint un pastís, l’informe recull que pot correspondre al 25 de gener. El pres Alejandro Febles, el mateix que els gravava segons l’informe, estava fent un curs de cuina llavors i hauria estat ell que els va fer el regal.

La defensa ataca

L’advocat Andreu van den Eynde, que defensa Oriol Junqueras i Raül Romeva, dos dels exalts càrrecs que apareixen en les imatges gravades a l’interior de la presó d’Estremera, ha recordat que van ser ells els que van denunciar el fet en un jutjat i que, abans que sortís a la llum el vídeo, van alertar a la direcció del centre penitenciari de la seva existència, sense obtenir resposta. “Nosaltres instiguem la denúncies. Per tant, aquest informe pretén encobrir les responsabilitats de la direcció de la presó per la falta de seguretat”, ha afirmat.

Notícies relacionades

En aquest mateix sentit, el lletrat ha explicat que el pres que va gravar les escenes era un reclús de confiança dels funcionaris i, per aquesta raó, va poder introduir fàcilment la càmera a l’interior de la presó. Van d’Heyden ha insistit que el jutjat que va rebre la denúncia va acordar la paralització de la difusió de les imatges.