INVESTIGACIÓ A LA PRESÓ

Un rellotge espia va gravar el vídeo de Junqueras, Romeva i Forn a Estremera

En el 'mòdul de respecte' que habiten els exconsellers no s'escorcolla els interns

El rellotge va entrar a la presó en dates recents, segons fonts penitenciàries

undefined41163791 politica  prision carcel de estremera madrid fotografia de x180607203946

undefined41163791 politica prision carcel de estremera madrid fotografia de x180607203946

1
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Juan José Fernández

Les imatges del vídeo que mostra escenes de la vida a la presó d’Estremera dels exconsellers Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Raül Romeva van ser gravats amb "un rellotge espia" introduït al centre penitenciari, segons fonts policials properes als treballs d’investigació del cas.

El rellotge, d’aparença esportiva, es pot trobar fàcilment al mercat i costa entre 350 i 450 euros, segons les mateixes fonts policials, que descarten l’ús en aquest cas d’altres sistemes d’enregistrament, pel tipus d’imatges, el seu enfocament i la seva resolució, típica d’aquest tipus d’aparells. 

Indagacions

Després de la difusió de les imatges dels tres polítics presos, la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ha obert una investigació interna que ha encarregat el director del centre, i que ha durat molt poc, segons fonts de la presó madrilenya, que sostenien al final de la tarda d’aquest dijous que el director tenia ja prou indagacions realitzades per traslladar al Ministeri de l’Interior.

Dirigeix la presó d’Estremera el funcionari Enrique Valdivielso, un veterà d’Institucions Penitenciàries bon coneixedor de Catalunya: el seu germà José Luis ha sigut sota diversos governs de la Generalitat subdirector general de les presons catalanes.

El procediment habitual per a la investigació d’aquest tipus d’esquerdes en la intimitat d’un centre penitenciari, seguit també en aquest cas, és que el director encarregui la instrucció a un cap de l’àrea de seguretat, que examinarà totes les vies de coneixement disponibles, incloses les nombroses càmeres amb què compta el centre. Les mateixes fonts penitenciàries afirmen que el rellotge amb videocàmera hauria entrat intramurs en dates recents.

Notícies relacionades

Els cinc exconselleres internats a Estremera –Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva– s’administren sota un règim lax de reclusió, en l’anomenat "mòdul de respecte" del centre. Tots els reclusos d’aquest mòdul s’apliquen les seves pròpies normes de convivència i repartiment de tasques, ocupen cel·les obertes i se sotmeten a la firmad’un "contracte de bona fe" o "autoescorcoll". 

Així anomenen en l’argot d’Institucions Penitenciàries el compromís de bon comportament que amb la direcció del centre adquireix un pres sense un marcat perfil delinqüencial o violent, que disfrutarà d’un tracte diferencial i no serà sotmès a escorcolls a l’entrar o sortir del mòdul. Les fonts penitenciàries consultades no descarten que aquest règim variï després de l’incident del vídeo.