XOC A WASHINGTON

El Govern central recolza Morenés i censura Torra per haver parlat de "presos polítics"

La vicepresidenta defensa l'actuació de l'ambaixador a Washington

Calvo avisa Torra que "un càrrec públic no pot parlar de presos polítics"

037e3690-50fe-4727-9afa-c545c0e59734-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Albacar

La vicepresidenta del Govern central i ministra de la Presidència, Carmen Calvo, ha recolzat l’ambaixador espanyol als Estats Units, Pedro Morenés, després de la seva intervenció en el festival Folklife a Washington, on s’ha produït la topada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, pel discurs que va fer sobre els presos independentistes i el conflicte català.

Calvo ha destacat en una entrevista a TVE aquest dijous que "un càrrec públic no pot parlar mai de presos polítics" i que "aquest tipus de situacions no convenen a la imatge d’Espanya". 

La ministra també ha remarcat que "no hi ha presos polítics" i que "és precís defensar la democràcia, perquè és una idea mil·lenària però una pràctica curtíssima en el temps".

Per la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha admès que no ha sentit el discurs de l’ambaixador espanyol, però ha assegurat que "no hi ha presos polítics" i que així ho ha expressat "en moltes ocasions, no només avui," per la qual cosa la seva posició "no ha canviat".

"Espanya és un país democràtic amb una democràcia homologable al conjunt de democràcies europees" ha conclòs el president des de Brussel·les, on ha acudit a la trobada amb altres líders socialistes europeus.

"Senyor de la guerra"

Per la seva banda, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha acusat Morenés de "senyor de la guerra" amb referència a la seva vinculació amb empreses armamentístiques i el seu anterior càrrec com a ministre de Defensa, i ha valorat en declaracions al Congrés com a "normal la reacció" del president Torra quan aquest ha abandonat la sala durant el discurs de l’ambaixador espanyol.

El també portaveu d’ERC, Joan Tardà, s’ha pronunciat en la mateixa línia que Rufián: "Si el president de la Generalitat es va aixecar de la taula és perquè el senyor Morenés segurament devia dir alguna cosa molt incorrecta".

"Desagradable incident"

El popular Rafael Hernando, per la seva banda, ha enaltit l’actuació de l’ambaixador espanyol i ha qualificat de "desagradable" l’incident a Washington.

"Ahir hi va haver un ambaixador al seu lloc que va defensar Espanya", ha declarat Hernando aquest dijous al passadís del Congrés i ha lamentat que "el Diplocat només persegueix destruir la imatge d’Espanya, sembrar la hispanofobia i tirar endavant un projecte que el que busca és trencar el país, atemptar contra la Constitució, contra la Corona i contra la sobirania nacional".

Compareixença "urgent"

El portaveu adjunt del PDECat al Congrés, Jordi Xuclà, ha demanat aquest matí que compareguin el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell i l’ambaixador Pedro Morenés després de la intervenció de l’últim, que ha valorat com a "inacceptable".

Als passadissos del Congrés, Xuclà ha assenyalat que és "urgent" que Morenés expliqui a la Comissió d’Afers Exteriors per què va aprofitar una tribuna per fer un discurs "polític de "rèplica" a un president electe, i que ha considerat que està "fora de les seves competències".

"Els ambaixadors estan al servei dels ciutadans i dels seus representants electes, i no pot ser que un servidor públic vagi a un acte amb un discurs polític", ha declarat Xuclà amb referència a Morenés, i ha afegit que "si té melancolia de la seva etapa política que es presenti a les eleccions".

La consellera de Cultura, Laura Borràs ha declarat a través de Twitter que el discurs de l’ambaixador espanyol va ser "inacceptable" i que va titllar de "mentider" el president Torra. 

Borràs era una de les assistents a l’acte com a membre de la delegació catalana i va seguir Torra quan va abandonar la sala a mig discurs de l’ambaixador Morenés.

“Que es quedi tancadet”

El portaveu del Partit Popular a Catalunya, Xavier García-Albiol ha demanat a Torra que "es quedi “tancadet” al seu despatx de la plaça Sant Jaume, perquè cada vegada que surt d’allà és per deixar en ridícul Espanya". 

En una roda de premsa aquest matí, el líder del PPC, ha qualificat d’"actitud vergonyosa" el "numeret de Torra" i ha considerat que el president té "formes més intel·ligents d’organitzar un viatge que només per dir que Espanya és una república bananera". 

"Cada vegada que el president deixa el seu despatx, cau en l’absurd i el ridícul. Ho vam veure en els Jocs Mediterranis i ara ho tornem a veure a Washington", ha sentenciat Albiol. 

“President del CDR”

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas ha advertit que el president Torra "no ha anat a Washington a defensar els interessos dels catalans", sinó que "ha utilitzat els diners dels catalans per intentar deixar en evidència la Generalitat".

Notícies relacionades

Arrimadas, en una roda de premsa al Parlament, ha acusat Torra d’acudir a la cita com a "president d’un CDR" i no com a "president de tots els catalans, i ha assenyalat que "els senyors del procés no volen respectar la llibertat d’expressió quan algú que pensa de manera diferent a ells vol parlar".

La líder de l’oposició a Catalunya ha recordat que "els partits independentistes no van condemnar quan a Ciutadans se li va impedir celebrar un acte a Vic o un acte en favor de Cervantes i per això no van deixar parlar l’ambaixador d’Espanya".