OPERACIÓ POLICIAL

Detingut el socialista Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València

S'investiguen possibles irregularitats en la contractació de directius en una empresa de la corporació

La UDEF ha detingut cinc persones més, incloses tres del cercle més pròxim a Rodríguez

20180627 399118 presidipuvlndetenidoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El Jutjat d’Instrucció número 9 de València ha coordinat aquest dimecres una operació contra la corrupció en què ha sigut detingut el president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, el socialista Jorge Rodríguez.

Fonts coneixedores de l’operació han confirmat a El PERIÓDICO que almenys també han sigut detingudes tres persones del cercle més pròxim a Rodríguez. Es tracta de Ricard Gallego, el seu cap de gabinet, l’assessor Manuel Reguart, i Jorge Cuerda, lletrat secretari del consell d’administració de Divalterra. Totes les detencions són policials, cap l’ha ordenat el jutge d’instrucció. Està previst que passin divendres a disposició judicial.

La causa es va obrir per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics al maig després de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València i s’investiguen irregularitats en la contractació de personal d’alta direcció a Divalterra, antiga Imelsa, el 2015. Les diligències són secretes. Els cogerents Xavi Simón i Agustina Brines també han estat detinguts.

Divalterra és l’empresa hereva d’Imelsa, de la qual va ser gerent Marcos Benavent, el ‘ionqui dels diners’, quan el popular Alfonso Rus presidia la Diputació.

En el marc de l’anomenada ‘operació Alquería’, agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) han practicat avui registres a la Diputació de València, a les dues seus de l’Ajuntament d’Ontinyent, i a la seu social de Divalterra.

El magistrat instructor ha autoritzat també l’entrada i registre a diverses vivendes particulars: la del president de la Diputació i les d’altres investigats. Rodríguez ha assistit tant al registre al seu domicili com al que s’ha fet al consistori valencià.

En el dispositiu, que s’ha activat a les 7.30 h del matí amb registres simultanis a les diferents seus i vivendes, hi han participat, a més dels agents de la UDEF central desplaçats des de Madrid, efectius de la Unitat Central de Ciberdelinqüència i de la Direcció Superior de València.

El PSPV, entre el "xoc" i els dubtes

José Muñoz, secretari d’Organització del PSPV, ha reconegut que “evidentment el primer ha sigut preocupació i xoc” per les informacions que, asseguren, només coneixen pels mitjans de comunicació. El dirigent ha dit que necessiten “elements de judici per ser justos”, ha assenyalar que seran “prudents”, però també que així que avanci el dia “prendrem decisions”.

D’altra banda, el vicesecretari general del partit, Manolo Mata, ha dit que li "costa creure" que "per uns contractes irregulars" s’hagi dut a terme una operació per detenir el president de la Diputació i ha apuntat que "deu ser una altra cosa", tot i que ha demanat "cautela" i "prudència".

Pendents del judici oral

Notícies relacionades

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha avançat al Congrés que el PSOE aplicarà el codi ètic del partit al president de la diputació valenciana, amb la qual cosa no adoptarà cap mesura fins que no se li notifiqui l’obertura del judici oral. "Deixi’m que el vegi, aplicarem el nostre codi ètic, com no pot ser d’una altra manera", s’ha limitat a respondre en vista de les preguntes dels periodistes.

El codi ètic dels socialistes obliga els seus càrrecs públics i orgànics a dimitir en el moment en què li comuniquin que se li obre el judici oral per un procediment penal. Si no ho fan, el partit els suspendrà cautelarment de militància o els expulsarà, en funció del cas.