PROGRAMA MUNICIPAL

El PSOE no durà a les seves candidatures ni «acusats» ni «processats»

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Amb la bandera de l'«honradesa» i la «transparència» a la mà, el PSOE vol fer un pas més en matèria de regeneració democràtica. Els socialistes inclouran en el seu programa per a les eleccions municipals del 24 de maig el compromís de no portar en les seves llistes «acusats i processats en procediments judicials». Amb aquesta formulació, el partit deixa la porta oberta al fet que puguin incorporar-se persones imputades o encausades en una investigació però sobre les quals no pesi acusació formal d'un delicte, com és el cas dels expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

La mesura eleva el llistó fixat pel codi ètic que el partit va aprovar l'octubre passat i que situa en l'obertura de judici oral el moment en què s'exigeixen responsabilitats als càrrecs implicats en procediments penals. Ara el programa municipal introdueix una nova circumstància al parlar també d'«acusats», tot i que no precisa per qui -Policia, fiscalia, un jutge o una part- ni en quin tipus de delictes. Així, el PSOE sembla ancorar-se en el criteri que va defensar la direcció per no reclamar els escons a Chaves i Griñán després de ser citats a declarar com a imputats pel Tribunal Suprem en el cas dels ERO perquè el jutge no els acusa per ara de cap delicte.

Notícies relacionades

RENUNCIAR ALS CÀRRECS / El programa marc socialista, que s'aprovarà aquest dissabte i que ha comptat entre els coordinadors amb el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, es compromet que els seus càrrecs públics hi renunciïn quan es trobin acusats o processats, i a sol·licitar la suspensió cautelar de militància. També en matèria de regeneració, el PSOE vol impulsar plans de prevenció de la corrupció i protocols d'actuació per als funcionaris en els ajuntaments on governi.

A més a més, els alcaldes socialistes hauran de retre comptes davant «assemblees ciutadanes» -terminologia semblant a la que utilitza Podem- al final de cada any per informar dels èxits assolits i justificar les causes dels incompliments del programa de govern i de les promeses electorals efectuades.