Anar al contingut

JOCS DEL MEDITERRANI

Torra manté la incògnita sobre si plantarà el Rei

Puigdemont carrega contra Felip VI i assegura que "no és el rei del diàleg, sinó del monòleg 'a por ellos'"

El Periódico

Torra manté la incògnita sobre si plantarà el Rei

Jordi Bataller

El president de la Generalitat, Quim Torra, manté la incògnita sobre si participarà en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a causa de la presència de Felip VI. Els reclams de Torra per certificar la seva assistència a l’acte es van plasmar en la seva missiva, cofirmada per Carles Puigdemont i Artur Mas, que va arribar a la Casa del Rei i va ser remesa al Govern. Torra i els dos expresidents instaven el Monarca a una reunió i li demanaven que modifiqués el seu paper en el conflicte català després de les "ferides obertes" pel seu discurs del 3 d’octubre. Però l’Executiu ho va descartar.

Des d’Alemanya, Puigdemont continua carregant contra ell a través de les xarxes socials: "El Rei continua sent el del 3 d’octubre. Va abraçar l’estratègia repressora i ara ratifica la seva abdicació de Catalunya. No és el rei del diàleg; és el rei del monòleg ‘a por ellos’", va escriure a Twitter. Així mateix, Torra va insistir que "havia de demanar disculpes" i "rectificar" les paraules que va pronunciar dos dies després del referèndum de l’1-O. Un requeriment a què s’ha afegit la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló. "Ha de decidir si és de l’‘a por ellos’ o si fa d’àrbitre", ha etzibat el membre del Govern.

La CUP, d’altra banda, mostra la seva "total discrepància" amb la celebració d’aquest tipus d’esdeveniments perquè s’acompanya de "polítiques poc transparents i especulatives" i perquè, a més, compta amb la presència del Rei. En un comunicat, asseguren que Felip VI representa un Estat en què "es vulneren sistemàticament els drets fonamentals, polítics i civils". 

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), creu que la voluntat de Torra és participar en la cerimònia "si hi ha les condicions de partir del respecte i de la cordialitat institucional". En una entrevista a TV-3, ha assegurat que "el seny s’acabarà imposant" a favor d’un projecte comú com són els Jocs del Mediterrani.