JOCS DEL MEDITERRANI

Torra manté la incògnita sobre si plantarà el Rei

Puigdemont carrega contra Felip VI i assegura que "no és el rei del diàleg, sinó del monòleg 'a por ellos'"

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat  quim torra 180612134408

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat quim torra 180612134408 / Jordi Bataller

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, manté la incògnita sobre si participarà en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a causa de la presència de Felip VI. Els reclams de Torra per certificar la seva assistència a l’acte es van plasmar en la seva missiva, cofirmada per Carles Puigdemont i Artur Mas, que va arribar a la Casa del Rei i va ser remesa al Govern. Torra i els dos expresidents instaven el Monarca a una reunió i li demanaven que modifiqués el seu paper en el conflicte català després de les "ferides obertes" pel seu discurs del 3 d’octubre. Però l’Executiu ho va descartar.

Des d’Alemanya, Puigdemont continua carregant contra ell a través de les xarxes socials: "El Rei continua sent el del 3 d’octubre. Va abraçar l’estratègia repressora i ara ratifica la seva abdicació de Catalunya. No és el rei del diàleg; és el rei del monòleg ‘a por ellos’", va escriure a Twitter. Així mateix, Torra va insistir que "havia de demanar disculpes" i "rectificar" les paraules que va pronunciar dos dies després del referèndum de l’1-O. Un requeriment a què s’ha afegit la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló. "Ha de decidir si és de l’‘a por ellos’ o si fa d’àrbitre", ha etzibat el membre del Govern.

Notícies relacionades

La CUP, d’altra banda, mostra la seva "total discrepància" amb la celebració d’aquest tipus d’esdeveniments perquè s’acompanya de "polítiques poc transparents i especulatives" i perquè, a més, compta amb la presència del Rei. En un comunicat, asseguren que Felip VI representa un Estat en què "es vulneren sistemàticament els drets fonamentals, polítics i civils". 

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), creu que la voluntat de Torra és participar en la cerimònia "si hi ha les condicions de partir del respecte i de la cordialitat institucional". En una entrevista a TV-3, ha assegurat que "el seny s’acabarà imposant" a favor d’un projecte comú com són els Jocs del Mediterrani.