memòria històrica

Podem pressiona Sánchez per retirar la medalla a 'Billy el Niño'

Iglesias registra una iniciativa al Congrés perquè Interior anul·li la condecoració al torturador González Pacheco

El Govern ha sol·licitat un informe per estudiar la reclamació que vol acabar amb la impunitat del franquisme

undefined43487287 graf5727  madrid  25 05 2018   el secretario general de pode180525182459

undefined43487287 graf5727 madrid 25 05 2018 el secretario general de pode180525182459 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agencias

Podria ser una de les mesures simbòliques del Govern de Pedro Sánchez, però la Moncloa manté la incògnita. Podem pressiona perquè el president retiri la medalla i els privilegis atorgats a ‘Billy el Niño’, Antonio González Pacheco, el conegut  torturador franquista. El líder dels morats, Pablo Iglesias, va demanar en l’última sessió de control al PP que s’anul·li aquesta condecoració, en una intervenció en què no va poder evitar les llàgrimes, davant del llavors ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i familiars de les víctimes, presents a la tribuna de convidats. L’endemà Sánchez va defensar la seva moció de censura i els conservadors van sortir de la Moncloa. 

Amb el canvi en el Govern, Iglesias fa un pas més. Després d’apostar per recolzar el PSOE, Podem va registrar aquest dijous al Congrés una iniciativa perquè l’Executiu socialista retiri la medalla a ‘Billy el Niño’ i promoure la investigació i l’enjudiciament dels crims comesos en la dictadura franquista. "No es pot permetre tenir torturadors amb condecoracions", va defensar Iglesias, que considera que aquesta situació seria inversemblant en països com Alemanya després del nazisme.

El Govern està obert a la petició de Podem i, de fet, el Ministeride l’Interior ha sol·licitat un informe per avaluar-la, i per això la mesura podria ser aprovada en les pròximes reunions del Consell de Ministres via decret, mesura que seria una picada d’ullet a la nova aliança virtuosa del PSOE amb Podem. 

Ciutadans reafirma el seu suport 

La retirada de la condecoració comptaria amb el suport de Ciutadans. El seu secretari general, José Manuel Villegas, ha reiterat aquest dijous que és partidari que el Govern anul·li la medalla que es va atorgar el 1977 al policia franquista. 

El número dos de Ciutadans ha admès que desconeix el contingut íntegre de la proposta de Iglesias, però ha avançat que el seu partit és favorable a desposseir 'Billy el Niño' d’aquest reconeixement.

"Una persona que està acreditat que ha comès tortura no pot tenir una medalla de l’Estat", ha opinat el dirigent taronja, i ha incidit que recolzaran els cursos legals previstos per retirar aquesta condecoració.

El PP, no

Notícies relacionades

El PP, però, ha qüestionat la iniciativa i critica que es revisin fets del passat. "No estem de manera permanent amb el retrovisor, com fan d’altres", ha manifestat el portaveu del partit conservador en la Comissió Mixta de RTVE, Ramón Moreno, als passadissos del Congrés, a propòsit d’aquesta proposició no de llei.

El parlamentari popular ha assenyalat que estudiaran la proposta presentada per Podem, però d’entrada,ha defensat que en el seu partit "sempre" miren cap al futur i que no estan disposats a qüestionar decisions del passat.