Gestió de la immigració

Borrell, partidari d'"escoltar solucions" com la dels centres de migrants fora de la Unió Europea

El ministre d'Exteriors assenyala que la mesura seria per "retenir-los, no per detenir-los"

qwqd5e2il9chck7x0ej0j51100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, s’ha mostrat partidari d’"escoltar solucionscom la de crear fora de la UE centres de classificació de migrants si serveixen per controlar els fluxos migratoris, tot i que analitzant "com es fa i amb quines garanties".

Els líders europeus celebren una cimera informal sobre immigració diumenge vinent per preparar un Consell Europeu, en què s’abordaran propostes com posar en marxa fora de la UE centres o "plataformes regionals de desembarcament" per classificar si els immigrants que arriben a Europa són econòmics o tenen dret a l’asil, i en funció d’això deixar-los entrar o no en el seu espai.

"Es tracta de discutir si aquesta solució, depèn de com es faci, pot contribuir a controlar uns fluxos que aniran en augment, el que no podem fer és no fer res", ha dit Borrell a la cadena SER.

El ministre d’Exteriors s’ha mostrat disposat a "escoltar solucions" per "retenir-los, no per detenir-los" i "no estem parlant d’una cosa que en aquest moment no s’estigui fent", ha assenyalat el responsable d’Exteriors, que ha recordat que l’anterior govern italià va firmar acords amb Líbia per fer-ho i també els té la UE amb Turquia.

"No ens posem benes als ulls per no veure la realitat quan no ens agrada", ha sentenciat Borrell, que ha defensat la urgència de buscar una solució "per impedir que la gent es llanci al mar posant en risc la vida".

Ha admès que els actuals centres situats a Líbia i Turquia "preocupen a molta gent pel respecte als drets i a les condicions de vida de les persones que ‘acullen’, però si volem evitar que una allau de gent es llanci al mar, posant en risc la vida" s’ha de buscar una solució "sense crear falses alarmes ni utilitzar-la demagògicament".

Polèmica als EUA

Notícies relacionades

Respecte a la decisió dels Estats Units de revertir l’ordre de separar els nens immigrants dels pares quan hi accedeixen de forma il·legal, Borrell ha celebrat que "afortunadament" s’hagi fet.

"Es tracta de l’aplicació d’una llei que ja existia però que no s’aplicava als EUA, en què travessar il·legalment una frontera és una ofensa criminal, és un delicte, i es va a la presó, i si es va acompanyat de nens, a ells no se’ls pot posar a la presó i cal separar-los", ha explicat Borrell.