L'alcaldessa de Berga, inhabilitada sis mesos per no despenjar l'estelada

La jutge considera provat que va desobeir les ordres de la Junta Electoral durant les eleccions autonòmiques i generals del 2015

Venturós estudiarà amb tots els grups si acata la sentència o si es manté en el consistori

 

  / ACN / ESTEFANIA ESCOLA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós (CUP), ha sigut condemnada aquest dijous a sis mesos d’inhabilitació per exercir qualsevol càrrec públic i a una multa de 540 euros per no haver despenjat l’estelada del balcó del consistori durant les eleccions autonòmiques i generals del 2015.

La titular del Jutjat Penal número 2 de Manresa ha assumit la pena sol·licitada per la fiscalia, la mínima atribuïble a un delicte de desobediència. En la sentència, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, relata que la seva negativa a despenjar la insígnia va ser “franca, sincera, patenta i indubtable” i que “amb el seu comportament” queda provat que “no va realitzar l’activitat mínima necessària” per complir l’“ordre legítima” rebuda per part de la Junta Electoral.

Acord del ple

De fet, Venturós no va negar tenir coneixement de l’ordre de retirada, sinó “tot el contrari”, però es va escudar en un acord pres en el ple el 6 de setembre del 2012 per mantenir l’estelada. La jutge recorda a l’alcaldessa que el contingut d’un acord municipal mai pot comportar l’incompliment d’una resolució de l’òrgan encarregat de protegir la neutralitat institucional i recull la seva declaració en la qual afirma que en ple procés de ruptura amb l’Estat s’havia de deixar de fer cas del que vingués dels jutjats i estigués polititzat” per argumentar la seva condemna.

En vista de la negativa de la cupaire a despenjar la bandera independentista, en les dues ocasions van haver d’intervenir els Mossos d’Esquadra per obeir la petició de l’autoritat judicial. “El comportament d’omissió de l’alcaldessa va comportar una negativa oberta a donar compliment del mandat obligatori”, conclou la sentència.

La condemna encara no és ferma i el seu advocat, Benet Salellas, ha deixat la porta oberta a recórrer davant de l’Audiència de Barcelona. Dependria d’aquesta hipotètica resolució que pogués finalitzar el seu mandat al capdavant de l’ajuntament del municipi.

Venturós ha explicat que està meditant si farà cas omís de la sentència, una vegada sigui ratificada, o si, per contra, abandonarà el consistori. El seu futur el decidirà de forma consensuada amb la resta de partits i un grup de recolzament que s’ha creat a Berga que fa la seva primera reunió aquest dijous. En un comunicat, defensen que inhabilitar-la suposa “invalidar el que van expressar democràticament a les urnes” i asseguren que l’alcaldessa “va complir el mandat popular” dels habitants del poble.

Notícies relacionades

En el judici, celebrat el passat 21 de maig, la cupaire va aprofitar el seu últim torn de paraula per reafirmar el que considera un “judici polític” contra el procés. Venturós, que va arribar a ser detinguda pels Mossos d’Esquadra el novembre de 2016 per plantar en dues ocasions el jutge que la investigava, va al·legar que la “legitimitat popular està per sobre de la legalitat establerta”. 

La causa va ser arxivada a començaments del 2017, però la fiscalia va recórrer la resolució i l’Audiència Provincial va reobrir el cas fins a arribar a judici.