LA BATALLA DE LA SUCCESSIÓ

Santamaría ofereix un projecte "integrador" i una campanya "en positiu"

"Si escoltem els militants, l'encertarem", ha afirmat davant l'escalinata del Congrés

El seu equip confia a mobilitzar les bases, que per primera vegada participaran en l'elecció del president

ec1f9f0f-b127-44a4-89d3-00651fbd0412-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

L’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría ha presentat la seva candidatura per presidir el PP com "una militant més" i ha ofert un projecte "integrador" i "en positiu". Davant de les escales del Congrés dels Diputats i envoltada de desenes de periodistes, Sáenz de Santamaría ha explicat que fa aquest pas amb "energia, entrega i determinació" en un moment "molt important per al PP i per a Espanya". 

Qui va ser la mà dreta de Mariano Rajoy al Govern central i l’única vicepresidenta que ha tingut en les legislatures que ha estat al poder s’ha decidit, després d’unes jornades de reflexió, a fer el pas. Fonts del seu equip asseguren que malgrat no comptar amb poder orgànic, té capacitat de mobilitzar els afiliats, que per primera vegada participaran en l’elecció del líder conservador. "Si escoltem els militants, l’encertarem", ha declarat. 

Santamaría, que tenia sobre la taula diverses ofertes de feina des que la moció de censura de Pedro Sánchezva resultar aprovada, fa uns dies que està recollint avals (se’n necessiten només 100 per optar a la presidència popular), segons han confirmat a aquest diari fonts populars. La secretària general, María Dolores de Cospedal, segons aquestes mateixes fonts, ha fet exactament el mateix.

Ara, després de la renúncia del favorit,  Alberto Núñez Feijoo, tots els focus se centren en elles dues, Cospedal i Santamaría, malgrat que quatre persones més han anunciat la seva voluntat de participar en la batalla: el vicesecretari Pablo Casado, el diputat José Ramón García Hernández, l’exministre José Manuel García Margallo i l’expresident de Noves Generacions a València José Luis Bayo.

Experiència com a portaveu de l’oposició

Part del partit tem una lluita fèrria entre les dues polítiques, les relacions personals i professionals de les quals disten molt de ser bones. Malgrat tot, Santamaría té, a més, Margallo com a anunciat i indissimulat contrincant, amb el qual les seves relacions són encara pitjors que amb Cospedal, fins al punt que el qui va ser cap de la diplomàcia va arribar a escriure un llibre donant detalls de les desavinences amb l’exvicepresidenta del Govern espanyol. I això que formaven part del mateix Consell de Ministres. "Som companys i espero que ens tractem com a companys", ha declarat quan se li ha preguntat per la possible guerra interna.

Santamaría, en una entrevista a Telecinco, ha remarcat que ofereix als militants del seu partit la seva experiència "com a portaveu a l’oposició" (ho va ser en el grup parlamentari de Rajoy) i "com a vicepresidenta del Govern".

Notícies relacionades

Les enquestes

Fonts de l’entorn de l’exvicepresidenta consideren que un dels seus punts a favor és l’ampli coneixement i la bona valoració que ha tingut Santamaría habitualment en totes les enquestes. Aquest presumpte suport pot compensar, segons l’opinió dels seus col·laboradors, la falta de suport orgànic al PP, on no ha ostentat mai cap càrrec d’importància. Aquesta suposada estrebada també es compleix en concret entre el votant de Ciutadans. Enquestes internes que l’equip de Rajoy va fer per a les generals de fa dos anys van demostrar que Santamaría estava fins i tot més ben valorada que el mateix Albert Rivera entre l’electorat taronja.