CRISI EN EL PARTIT POPULAR

Casado es presenta per succeir Rajoy i Feijóo revelarà aquesta nit la seva decisió

Fonts de la direcció del PP aplaudeixen la decisió del vicesecretari davant de la lentitud del líder de la Xunta

L'amenaça de la imputació pel màster sobrevola la candidatura de l'alt càrrec de Génova

GRAF118. MADRID, 10/04/2018.- El vicesecretario de comunicación del Partido Popular, Pablo Casado, a su llegada a la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana en la sede del partido, donde ha presentado toda la documentación sobre su máster de la Universidad Rey Juan Carlos, que según ha explicado hizo en 2008 no por el título en sí mismo sino porque quería acceder al doctorado y entonces se requería. Casado ha mostrado ante los periodistas todos los papeles sobre la inscripción y el pago fraccionado de la matrícula, así como la solicitud y aceptación de convalidaciones. En su caso pudo convalidar dos tercios de los créditos y sólo tuvo que obtener veinte. El dirigente ’popular’ ha confirmado que no tuvo que asistir a clase y que esos veinte créditos los logró mediante cuatro trabajos -uno de ellos similar a lo que sería un trabajo de fin de máster-, pero ha recalcado que fue el director de este programa, Enrique Álvarez Conde, quien le explicó cómo debía organizar sus estudios y le / FERNANDO VILLAR (EFE)

GRAF118. MADRID, 10/04/2018.- El vicesecretario de comunicación del Partido Popular, Pablo Casado, a su llegada a la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana en la sede del partido, donde ha presentado toda la documentación sobre su máster de la Universidad Rey Juan Carlos, que según ha explicado hizo en 2008 no por el título en sí mismo sino porque quería acceder al doctorado y entonces se requería. Casado ha mostrado ante los periodistas todos los papeles sobre la inscripción y el pago fraccionado de la matrícula, así como la solicitud y aceptación de convalidaciones. En su caso pudo convalidar dos tercios de los créditos y sólo tuvo que obtener veinte. El dirigente ’popular’ ha confirmado que no tuvo que asistir a clase y que esos veinte créditos los logró mediante cuatro trabajos -uno de ellos similar a lo que sería un trabajo de fin de máster-, pero ha recalcado que fue el director de este programa, Enrique Álvarez Conde, quien le explicó cómo debía organizar sus estudios y le
jregue35850761 val ncia 9 10 2016 pol tica jos  manuel garc a margallo   el170601101623

/

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Avui era el primer dia per presentar els avals per succeir Mariano Rajoy i els dirigents conservadors han començat a ensenyar les seves cartes: Pablo Casado ha anunciat a Twitter poc abans de les onze del matí que lluitarà per agafar les regnes del PP. I a les tres s’ha sabut també que el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, revelarà quines són les seves intencions en una Junta Directiva que ha convocat a la seva terra a les vuit del vespre, després de les crítiques per la tardança de la seva decisió.

El nom de l’actual vicesecretari de Comunicació del PP no havia sortit en aquestes travesses. Tocada la seva imatge per la manera en què va aconseguir el màster, tot apuntava que la cursa de Casado se centraria en la Comunitat de Madrid, on fa tot just tres setmanes el partit el va escollir per dirigir el comitè electoral de cara al 2019. No obstant, aquest assumpte, el del màster, li ha portat problemes ja avui mateix. Poc després que fes l’anunci, la secretaria general del Congrés ha rebut la pregunta protocol·lària de la jutge que investiga l’escàndol dels títols de la Universitat Rei Joan Carles sobre si Casado és aforat. Aquest seria el primer pas que pot demostrar que la jutge té indicis per imputar-lo.   

A la Sexta, minuts abans que saltés aquesta notícia, el vicesecretari de Comunicació ha dit que sentia una "absoluta tranquil·litat" davant de qualsevol derivada de l’escàndol del màster perquè va donar "la cara" i va aportar "tota la documentació" sobre el curs. En aquest context, ha aprofitat per recordar que el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha modificat el seu currículum recentment i "ningú no li ha donat ni la menor importància".

Segons fonts de la direcció del PP, el pas de Casado arriba provocat pel llarg silenci que ha mantingut Feijóo, el que a ulls de molts barons és el relleu natural de Rajoy. I aplaudeixen la seva iniciativa. L’estratègia del president de la Xunta a l’hora de mostrar les seves cartes ha fet que altres dirigents estudiïn les seves possibilitats. “Si ell s’hagués presentat ja, no estaria passant res d’això”, afirma un alt càrrec de Génova. 

De fet, el vicesecretari de Comunicació ha deixat anar una pulla contra Feijóo, a qui no ha citat, en el seu discurs de presentació davant de la premsa, que ha convocat davant la seu de Génova. “Jo sí que vull presidir el PP [...] No podem continuar arrossegant els peus durant tota una setmana per pensar qui vol liderar un partit que és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic espanyol”, ha declarat. Ha anunciat que demà presentarà el seu equip, “en què hi cap tothom però en què hi ha espai per a molta gent”. Tan sols unes hores més tard, es feia públic que Feijóo convocava la Junta Directiva per parlar del seu futur i el de l’organització.

La “tercera via”

La candidatura de Casado pot suposar aquesta "tercera via" per la qual apostaven alguns i que consistia a no haver de decantar-se ni per Feijóo ni per l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ni tampoc per la secretària general, María Dolores de Cospedal. La dirigent madrilenya aclarirà la incògnita del seu futur demà, dimarts, a Toledo, davant de la junta directiva del PP de Castella-la Manxa que ha convocat.

¿Casado podria representar aquesta llista unitària que reclamava una part de Génova? És aviat per saber-ho, responen, perquè no descarten que algun altre representant d’aquesta “tercera via”, com l’exiministre i exalcalde de Santander, Íñigo de la Serna, pugui afegir-se a la cursa. 

Altres candidats

La notícia de Casado ha arribat pocs minuts després que l’exministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, confirmés també la seva candidatura. Quan encara falta que els pesos pesants del partit es pronunciïn, Casado i Margallo se sumen a dos dirigents més que han comunicat la seva voluntat de competir per succeir el polític gallec: el diputat per Àvila José Ramón García Hernández i l’expresident de Noves Generacions de la Comunitat Valenciana José Luis Bayo.

Margallo ha defensat que la disputa per la presidència del PP no es debat únicament entre candidats sinó entre programes i “idees sobre Espanya”. En una entrevista a ‘Los Desayunos de TVE’, ha assenyalat que han d’abordar la corrupció, el conflicte català, la “compensació social” i l’“adaptació a un món en canvi”. “En un país descentralitzat cal abordar una segona transició, cal anar cap a un nou model econòmic en què es paguin sous més alts i es garanteixin les pensions”, ha apuntat, a més de reformar la Constitució.

En declaracions a aquest diari ha comentat que encara no té els 100 avals necessaris i que aquesta missió és una “tasca artesanal” amb “moltes incògnites”, però està decidit a explicar les seves idees per rellançar el PP. “Ni tan sols sé si estic al corrent de pagament”, diu mentre fa broma sobre el moment que està vivint. 

Tant Casado com Margallo asseguren que seguiran amb les seves candidatures encara que es presenti Feijóo

Els precandidats i els afiliats que vulguin participar en la votació han d’estar al dia amb el partit, però és un deute que poden satisfer fins a l’últim moment. “Vull presidir aquest partit per arribar a la presidència i al Govern”, afegeix.

Després de conèixer la iniciativa de Casado, Margallo ha declarat en ‘Al Rojo Vivo’, de la Sexta, que seguirà endavant i ha concretat que ho farà malgrat que Feijóo acabi presentant-se. També Casado ha dit en aquest programa que ell també mantindrà la seva candidatura faci el que faci el president de la Xunta.

Els terminis i la segona volta

Notícies relacionades

El PP obre avui a les dotze del migdia el termini formal per presentar les candidatures davant del congrés extraordinari que ha convocat la formació els dies 20 i 21 de juliol. Aquells aspirants que vulguin fer un pas endavant disposaran fins dimecres 20 de juny a les 14.00 hores per presentar-se. Cada candidatura ha de comptar amb almenys 100 avals d’afiliats, segons recullen els Estatuts del partit.

El 5 de juliol els militants podran escollir entre els candidats i els dos més avalats passaran a la segona volta, en què els compromissaris (representants dels afiliats i escollits també per ells) participaran en la votació decisiva, ja al congrés extraordinari.