CORRUPCIÓ.CAT

Oriol Pujol està a un pas d'evitar el judici amb jurat pel 'cas ITV'

Dos dels imputats s'afegeixen a l'acord al qual l'exdiputat de CiU va arribar amb la fiscalia

L'exdirigent convergent va acceptar dos anys i mig de presó per comissions il·legals

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

Oriol Pujol està a un pas d’evitar el judici amb jurat per l’intent de destresa en l’adjudicació d’estacions d’ITV i el cobrament, a través de la seva dona, de comissions per utilitzar la seva influència política a favor dels seus amics, encara que continua existint la possibilitat que l’exdiputat de CiU entri a la presó, acceptaria així dos anys i sis mesos de presó. El procés ha fet un gir inesperat en les últimes setmanes. L’empresari Sergi Alsina i l’ex alt càrrec de la Generalitat Josep Tous  tenen la intenció d’afegir-se a l’acord al qual va arribar l’exdirigent nacionalista i que, al principi, tots dos van rebutjar. Els seus advocats defensors han aconseguit que la fiscalia els rebaixi la pena inicial de dos anys i mig de presó. Al primer, l’acusació pública li ha ofert dos anys i al segon, 10 mesos de presó substituïble per una multa. Fonts jurídiques van precisar que encara s’ha de firmar el pacte.

El 'cas ITV' ha fet moltes voltes. El setembre del 2017, Oriol Pujol va arribar al pacte amb la fiscalia pel qual acceptava una condemna de dos anys i sis mesos de presó i una multa de 55.000 euros. D’aquesta manera, reconeixia haver cobrat comissions a canvi d’utilitzar les seves influències per afavorir empresaris amics, així com haver participat en l’intent de manipulació de concursos d’adjudicació d’estacions d’inspecció tècnica de vehicles (ITV). L’exsecretari general de CDC es va acollir a l’acord, així com la seva esposa i els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor. Per contra, Tous i Alsina, amic d’Oriol Pujol, es van negar a acceptar les condicions del pacte. Aquesta actuació va complicar l’assumpte.

El rebuig de la jutge

Notícies relacionades

Al cap de tres mesos, al desembre, la jutge de l’Audiència de Barcelona encarregada de tramitar el judici amb jurat no va acceptar el pacte perquè no havia sigut rubricat per tots els acusats. D’aquesta manera, els enviava tots a judici, inclòs a Oriol Pujol. Però ara, a l’afegir-se a l’acord Alsina i Pastor no se celebrarà el judici amb jurat. Per tant, no s’elegirà els membres del tribunal popular i la vista durarà uns minuts, els justos perquè els acusats ratifiquin el pacte amb l’acusació pública.

L’acceptació de la pena per part de Pujol suposa d’entrada el seu ingrés a la presó, encara que el seu advocat, Javier Melero, intentarà que això no passi apel·lant a la reforma del Codi Penal que permet la individualització de les penes. L’exdiputat ha acceptat cinc mesos de presó per tràfic d’influències, vuit mesos de presó per suborn i un any i cinc mesos per falsedat. Cap pena no supera els dos anys.