REUNIÓ A PALAU

CCOO i UGT demanen a Torra de recuperar un "espai de diàleg social permanent"

Els líders sindicals fan una crida a una solució política del conflicte català i exigeixen "proporcionalitat jurídica"

zentauroepp43823538 barcelona 18 06 2018  econom a   reunion president quim torr180618102233

zentauroepp43823538 barcelona 18 06 2018 econom a reunion president quim torr180618102233

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els secretaris generals de CCOO UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, han demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, recuperar un "espai de diàleg social permanent" per generar consensos i acords entre les organitzacions sindicals i les empresarials. Torra s’ha compromès a convocar aquesta mesa, que no es reuneix des del 2015, per inaugurar una nova etapa política.

En una atenció als mitjans aquest dilluns després de la reunió amb Torra, els líders sindicals han exposat que aquest diàleg també s’ha d’extrapolar com a "pràctica política", no només entre les organitzacions socials, sinó també entre les institucions i el conjunt de la ciutadania. 

També han abordat la necessitat de dotar en els pressupostos mesures ja acordades com la renda garantida de ciutadania (RGC), el Pacte Nacional per a la Indústria, i els increments salarials i la devolució de les pagues extres dels funcionaris de la Generalitat.

Solució política

Sobre la situació actual del conflicte català, Pacheco considera que la justícia no hauria "d’intercedir en el que ha de ser una solució política", i ha advocat per crear un espai de concertació i diàleg en què els actors institucionals i polítics trobin una solució dialogada pel que ha definit com a anomalia democràtica. Segons els líders sindicals, Torra ha insistit, en aquesta línia, que està disposat a reunir-se amb el president del Govern, Pedro Sánchez, "les vegades que sigui necessari".

Ros ha exposat que és impossible arribar a una situació de normalitat mentre segueixi aquesta presó preventiva i els presos "no puguin ser a casa seva", i també ha advocat pel diàleg per trobar una sortida al conflicte.

Notícies relacionades

Els dos sindicats ja havien expressat el seu descontentament per la situació dels presos i dels que són a l’estranger, i a l’abril van ser un dels organitzadors d’una marxa a Barcelona amb el lema “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, ¡us volem a casa!”.

Després de la reunió amb els líders sindicals, Torra s’entrevistarà també al Palau de la Generalitat amb els representants de les organitzacions patronals, el president de Pimec, Josep González; la presidenta de Fepime, Helena de Felipe, i el vicepresident de Foment del Treball, Ramon Adell.