La fiscalia demana que es confirmi el delicte de rebel·lió per a la cúpula del 'procés'

La confirmació de les conclusions de Llarena suspendrà de manera automàtica set diputats independentistes

zentauroepp39170257 barcelona 04 07 2017  carles puigdemont y oriol junqueras  p180419091738

zentauroepp39170257 barcelona 04 07 2017 carles puigdemont y oriol junqueras p180419091738

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fiscal ha defensat aquest dilluns davant delTribunal Suprem que es mantingui el processament per rebel·lió per al considerat “nucli dur del procés”, encapçalat per l’expresident Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras, a més d’uns altres tretze inculpats.

El Suprem ha revisat els recursos que una gran part dels processats per la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) van presentar davant els autos que va dictar contra ells l’instructor del cas, Pablo Llarena.

El fiscal ha dit durant la defensa de les ordres de processament que “el llibre blanc”, amb referència a la documentació confiscada durant la investigació i que contenia el full de ruta del procés, “és la crònica d’una rebel·lió anunciada”.

El processament dels investigats serà revisat pels magistrats Miguel Colmenero MenéndezAlberto Jorge Barreiro i Vicente Magro, que aquest dilluns escoltaran els arguments de les defenses de Puigdemont, Junqueras, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez; els exconsellersJordi Turull, Josep RullRaül Romeva, Dolors BassaClara Ponsatí (a Escòcia) i Lluís Puig (a Bèlgica), i de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Suspensió de funcions

La confirmació d’aquesta resolució suposaria complir amb els criteris establerts per l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per suspendre de funcions 11 d’aquests investigats i evitar així que puguin exercir càrrecs públics. A més, aquest article exigeix que hi hagi decretada una situació de presó, que es dona en el cas dels que estan processats pel delicte de rebel·lió, inclosos els que s’han escapat de la justícia espanyola.

La suspensió automàtica es produiria en el cas de Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Turull, Rull, Romeva i Comín, que mantenen la seva acta com a diputats al Parlament. D’altra banda, Bassa, Ponsatí, Puig i Forcadell no podrien accedir en un futur a cap càrrec públic ni presentar-se a unes llistes electorals mentre estiguin a la presó i l’aplicació d’aquest article es mantindria fins que hi hagi una sentència, que en cas de ser condemnatòria suposaria penes d’inhabilitació.

A més, la Sala estudiarà en la vista el recurs presentat per l’acusació popular exercida per Vox que insistia que l’expresident de la Generalitat Artur Mas i la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, també haurien d’estar processats. El jutge Llarena va explicar en la interlocutòria que ha sigut impugnat que en la investigació no s’ha incorporat cap element probatori que vinculi aquests dos polítics amb l’exercici de la violència desplegada ni amb que en preveiessin la utilització en el moment en què van desplegar la seva actuació.

D’altra banda, Turull, Rull i Sànchez van demanar poder estar presents en la vista, cosa que ha sigut denegada per la sala a l’entendre que no és “preceptiva la seva presència”.

“Valoració política”

Notícies relacionades

En el cas de l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i l’exconseller d’Exteriors i diputat d’ERC al Parlament, Raül Romeva, critiquen en els seus recursos que les resolucions dictades pel jutge Llarena tenen una “valoració política” perquè en molts afirma que la independència no es pot defensar pacíficament.

Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, i Jordi Sànchez també rebutgen en els seus recursos la rebel·lió perquè, segons diuen, no hi va haver violència en cap moment. La defensa dels tres diputats de JxCat considera que Llarena és “conscient de la debilitat de l’anterior qualificació” i per això ara apunta inesperadament a la sedició i la conspiració a la rebel·lió, tal com diu la interlocutòria per la qual Llarena els va processar.