MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern es compromet a complir l'acord per treure Franco del Valle de los Caídos

La decisió s'aborda set anys després que un comitè d'experts proposés convertir el mausoleu en un centre de memòria

Els socialistes no consideren que el trasllat sigui "urgent" i creuen que la iniciativa s'ha de prendre sense "estridències" ni "precipitacions"

 

  / AP / FRANCISCO SECO

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Juan Ruiz Sierra

La vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, ha garantit aquest dilluns que el Govern complirà la proposició no de llei aprovada pel ple del Congrés el maig del 2017 per donar un nou impuls de la llei de memòria històrica i exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos. "Donarem compliment al que el Congrés ja va decidir que es fes", ha afirmat. L’Executiu estudiarà la proposta socialista i les d’altres grups sobre l’afer, després del vet de l’equip de Rajoy, que estimava que augmentava el crèdit pressupostari en més de 200 milions d’euros. Abans de les paraules de Calvo, la ministra de Defensa, Margarida Robles, havia remarcat que treballa per la "reconciliació" i per "donar una altra orientació" a aquells monuments que "divideixen". Però els socialistes no creuen que la qüestió sigui "urgent". 

Set anys després que un comitè d’experts nomenat per José Luis Rodríguez Zapatero proposés treure Franco del Valle de los Caídos per convertir el mausoleu en un centre de memòria,l’Executiva del PSOE ha reprès aquella iniciativa, que no va veure mai la llum perquè va arribar el PP i la va tancar amb pany i forrellat. Ja en l’oposició, els socialistes van defensar en diverses ocasions la seva proposta i van presentar una reforma de la llei de memòria històrica que incloïa el trasllat del dictador i altres iniciatives.

Amb l’arribada al poder, els socialistes tenen almenys dues vies per promoure les proposicions de llei registrades al Congrés aquesta legislatura. Que el grup parlamentari continuï amb la seva tramitació a les Corts, com va passar la setmana passada amb la iniciativa destinada a augmentar la formació dels jutges en matèria d’igualtat, o que sigui el Govern central el que assumeixi la iniciativa, l’estudiï i presenti l’avantprojecte de llei oportú. Aquesta via és més lenta, entre altres motius perquè implica que els òrgans consultius presentin els informes preceptius. No obstant això, en un tema tan controvertit com el que afecta la memòria històrica, el PSOE sembla decantar-se per aquesta segona via, que podria accelerar-se si s’opta pelreial decret.

Suports al Congrés

Sigui una o una altra la via elegida, si l’Executiu impulsa al màxim el procés i no sorgeixen nous inconvenients, el trasllat de les restes de Franco del Valle de los Caídos es podrien emprendre abans d’un any, per tant abans d’una possible convocatòria electoral, ja que el Congrés va aprovar per 198 vots a favor i 140 abstencions una de les iniciatives socialistes en aquest sentit. Podem recolza la proposta i la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assenyalar aquest diumenge que està “oberta a asseure’s amb l’Executiu per “consensuar una solució” sobre el mausoleu franquista, ja que “cal passar d’una etapa de confrontació a una de reconciliació”.

En qualsevol cas, els socialistes volen refredar la sensació que les restes del dictador estaran fora del Valle de los Caídos d’aquí un curt termini de temps. De fet, l’executiva del partit ni tan sols ha abordat a fons aquest tema, en contra del que havia anunciat el secretari de Justícia i Nous Drets, Andrés Perelló. "Aquest és una qüestió clau, per al PSOE i el Govern, que provarà de complir amb la llei de memòria històrica. El Valle ha de ser un lloc de reconciliació, no d’exaltació d’una dictadura condemnada per la història. El Govern està estudiant les iniciatives presentades pels grups parlamentaris, el PSOE i la resta, per activar-les en el termini més breu possible", ha dit després de la reunió de la cúpula del PSOE el portaveu del partit, Óscar Puente. ¿És urgent?, li han preguntat al dirigent socialista. "No. El que creiem és que és el moment, però sense urgències ni precipitacions. La decisió està bastant clara", ha contestat sobre les restes de Franco, tema que tindrà prioritat respecte a altres matèries relacionades amb la memòria històrica.  

Per al PP, amb aquesta decisió, els socialistes de tornar a la "confrontació" de l’etapa de Zapatero. En els seus anys de Govern, Mariano Rajoy va deixar sense pressupost la llei de memòria històrica, incloses les partides destinades a exhumar les fosses, i va vetar el març passat la reforma del PSOE, precisament amb l’argument que suposava un augment de despesa.

Vedat a la Fundació Francisco Franco

Notícies relacionades

Ara Sánchez té a les seves mans prendre la històrica decisió de tornar les restes del dictador la seva família, per provar així de reinventar el monument franquista més gran i convertir-lo en un espai que convidi a la reconciliació. Els tribunals han permès a més que s’iniciïn els treballs preliminars per exhumar combatents d’un i de l’altre bàndol, que van ser portats allà sense el seu consentiment. D’altra banda, els socialistes volen quel’obertura de qualsevol fossa vagi a càrrec de l’Estat, que s’anul·lin els judicis franquistes, es prohibeixil’apologia  del franquisme i es modifiqui la llei d’associacions a fi de deixar a la fundació Francisco Franco fora de joc.

En aquest context, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha reformat el seu departament amb la finalitat impulsar “la recuperació de la memòria històrica”.