MISSATGE CONTROVERTIT

Torra vol demanar al Rei que es disculpi pel seu discurs després de l'1-O

El president considera que les paraules de Felip VI van ser "parcials"

Lamenta que Sánchez anteposi la reunió amb Urkullu a la seva

zentauroepp43765874 graf443  la seu d urgell  lleida   15 06 2018   el president180615141844

zentauroepp43765874 graf443 la seu d urgell lleida 15 06 2018 el president180615141844 / Nando Galindo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha mostrat aquest divendres la seva intenció de plantejar al Reique, quan tingui l’ocasió, demani "disculpes" al poble de Catalunya pel seu discurs del 3 d’octubre, després del referèndum de l’1-O, en el qual va reclamar a l’Estat que assegurés l’"ordre constitucional" davant de la "deslleialtat inadmissible" de Carles Puigdemont.

"Demanaré al Rei d’Espanya paraules de disculpa al poble de Catalunya per un discurs que no s’hauria d’haver produït mai", ha respost durant una trobada amb empresaris a la Seu d’Urgell quan li han preguntat si preveu coincidir amb el Rei en la inauguració dels Jocs Mediterranis el 22 de juny a Tarragona.

Torra ha dit que el 3 d’octubre Felip VI va fer "un discurs parcial,que la gran majoria del poble de Catalunya va rebre amb estupefacció. És un discurs pel qual el Rei d’Espanya encara no ha demanat disculpes al poble de Catalunya".

"Presos polítics i exiliats"

El cap de l’Executiu català també li vol "recordar que en aquest país, a Catalunya, en aquests moments hi ha presos polítics, hi ha exiliats polítics i el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya està criminalitzat”, ha afegit.

Torra ha afirmat que Felip VI va dir una vegada, sent príncep de Girona, que Catalunya ha de ser el que els catalans decideixin: "És justament el que demanem al Rei d’Espanya, que reconegui i digui que Catalunya serà el que els catalans decideixin que sigui."

Torra també va apressar el president del Govern, Pedro Sánchez, a fer la reunió que van acordar tenir en la primera conversa que van mantenir per telèfon poc després que el socialista fos investit. "Quan el Govern espanyol vulgui que ens asseguem a la taula a parlar, com diu la cançó, ho deixo tot i anem a la Moncloa a parlar".

Torra ha remarcat que vol que aquesta primera trobada sigui "productiva" i no una reunió "de foto", i per aquesta raó ha revelat que dos equips per cada part s’encarregaran de preparar la reunió, per a la qual encara no hi ha data.

Notícies relacionades

Això sí, el que no li va agradar és que Sánchez, segons la ministra Isabel Celaá, hagi mantingut l’ordre habitual dels contactes amb els presidents autonòmics. És a dir, primer Euskadi (el PNB d’Urkullu va donar la clau de la Moncloa a Sánchez) i, després, Catalunya. Per allò que l’Estatut basc és anterior al català, gràcies a l’avió que van llogar a Bilbao per ser els primers a l’entrar al registre la Carta autonòmica. I és que els negociadors bascos temien que una negociació catalana a la baixa posés sostre de mínims al seu estatut.

"Si el Govern considera que no és urgent reunir-nos i ens situa al paquet de les comunitats autònomes, és que no ha entès res de res", va assegurar Torra en un apunt de Twitter.