NOMENAMENT

Teresa Cunillera serà la nova delegada del Govern a Catalunya

Històrica diputada del PSC, va ser cap de campanya de Sánchez en les seves primeres primàries

cunillera

cunillera

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / ROGER PASCUAL

Teresa Cunillera serà la nova delegada del Govern a Catalunya. La històrica diputada leridanda del PSC va ser la cap de campanya de Pedro Sánchez en les primàries que el van portar per primera vegada a la secretaria general del PSOE. Als 67 anys, succeirà en el càrrec Enric Millo, el mandat del qual es va veure marcat per l’1-O i l’aplicació del 155.

Com ha avançat ‘Nació Digital’ i ha pogut confirmar aquest diari, Cunillera serà designada oficialment aquest divendres. Nascuda a Lleida el 1951 va entrar per primera vegada al Congrés com a diputada socialista el 1982, on ha ocupat escó durant sis legislatures i va arribar a ser vicepresidenta primera de la cambra del 2008 al 2011. 

Cunillera va deixar el Congrés el gener del 2016 encara que va ser una de les veus que va defensar, nou mesos després, el 'no' dels diputats del PSC a la investidura de Mariano Rajoy. Després del congrés socialista que va provocar la sortida de Sánchez de la direcció, es va integrar a la gestora que va pilotar Ferraz fins a les primàries de la reconquesta sanchista. Després d’intentar reconstruir els ponts dins del socialisme ara tindrà l’objectiu de contribuir a millorar les relacions entre el Govern espanyol i el català.

Aquest divendres, a més del de Cunillera, s’anunciaran altres nomenaments. Entre els quals, eld’Alejandro Tiana Ferrer  com a secretari d’Estat d’Educació, càrrec que ja va ocupar durant la primera legislatura de Zapatero (2004-2008). Sota la direcció de la ministra Maria Jesús San Segundo, es va encarregar de la derogació de la LODE, la reforma educativa que el PP havia aprovat sense consens al final de l’última legislatura d’Aznar. San Segundo i Tiana van aprovar en dos anys la LOE, la llei d’educació que va estar en vigor fins que el Govern de Rajoy va posar en marxa la polèmica LOMCE.

Notícies relacionades

El fins ara rector de l’UNED, de 67 anys, estarà ara a les ordres de la ministra Isabel Celaá i haurà de bregar amb el que queda vigent d’aquesta ‘llei Wert’ i intentar reprendre les converses per assolir un pacte d’Estat d’Educació que posi les bases d’una nova llei basada en el consens.

Un dels nomenaments que més interès havia generat era saber qui seria director general de Seguretat Nacional. El nom de Pedro Baños, expert en terrorisme gihadista, havia sonat amb molta força. El PP i Ciutadans havien reclamat a Sánchez que no posés la seguretat del país en mans d’aquest coronel en la reserva per les seves “posicions prorusses i pro-Putin en els conflictes de Síria i Ucraïna”. Finalment, el president espanyol ha acabat optant pel general  Miguel Ángel Ballesteros, de 64 anys. Expert en geopolítica i estratègia, era fins ara el director de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, a més de professor associat de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Complutense de Madrid.