CRISI TERRITORIAL

Bono considera que no es donen les condicions per a un canvi constitucional

Ha especificat que el federalisme no pot ser "asimètric"

1
Es llegeix en minuts
Periódico / Agencias

L’expresident del Congrés, José Bono, ha considerat avui que actualment no es donen les condicions per a una reforma constitucional, ja que exigeix un "amplíssim consens parlamentari" i en aquests moments "no és la millor circumstància perquè els números aritmèticament surtin".

En declaracions abans de participar en unes jornades del Col·legi General de l’Advocacia d’Espanya per commemorar els 40 anys de la Constitució, Bono ha dit que, en tot cas, una reforma de la Carta Magna és "molt necessària" i ha assegurat que "assumeix" el que digui el seu partit, el PSOE, en aquest sentit.

"En aquest punt de la meva vida ni puc canviar de criteri per caprici, ni estic en disposició de faltar a la disciplina del meu partit", ha assegurat, amb referència a les últimes declaracions de membres del Govern sobre una reforma constitucional i el fet que tingui sentit federal.

Però sí que ha especificat que el federalisme "evoca igualtat" i, per tant, no pot ser "asimètric" de la mateixa manera que no existeix "la neu negra o un capellà ateu".

Per això, ha advertit que un sistema federal pot "reconèixer particularitats" però està basat en la igualtat, i és una fórmula que dubta que puguin acceptar els que es consideren "purs i diferents".

"Entenc que es federés Espanya i Portugal, però federar Albacete amb Segòvia té més complicació, és com si algú proclamés nòvios una parella que fa 50 que estan casats", ha manifestat.

Notícies relacionades

L’exministre de Defensa ha assegurat, d’altra banda, que "qui l’ha fet, l’ha de pagar" en al·lusió a la sentència del Suprem sobre el cas Nóos que condemna Iñaki Urdangarin a cinc anys i deu mesos de presó.

Finalment, ha reclamat a Pablo Iglesias que sigui "prudent", amb referència a l’exigència del líder de Podem perquè dimiteixi o sigui destituït el ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, després de saber-se que va ser sancionat a abonar 218.000 euros a Hisenda.