REUNIÓ AL PALAU

Els presos i el diàleg apropen els comuns i el Govern

Artadi diu que és mentida que hi hagi "enfrontament civil" i Domènech reclama a Borrell "desescalar i no crear alarma"

fbb3a943-e213-4413-9fea-e9e34885e8b6-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Quan Quim Torra va ser investit president pocs podien imaginar que la ronda de contactes amb els representants parlamentaris tindria un decorat tan diferent. Amb Mariano Rajoy fora de la Moncloa, tant el nou Govern socialista com el nou Govern català envien senyals de voler reprendre el diàleg. En aquesta tessitura, els comuns poden tenir un paper important tant en el Congrés com al Parlament per facilitar aquest acostament.

Després que Miquel Iceta iniciés la ronda de contactes divendres de la setmana passada, Xavier Domènech ha sigut el primer a veure’s amb el president aquest dilluns. A la tarda, el visitaran també el PP i la CUP. Quedarà pendent Inés Arrimadas, que s’ha negat a citar-se amb Torra a la Generalitat fins que no treguin la pancarta en suport alspresos sobiranistes.

La situació dels presos ha sigut un dels temes sobre els quals han parlat Torra i Domènech en una trobada d’una mica més d’una hora. Mentre el Govern exigeix l’alliberament i de moment no vol parlar d’amnisties ni acostament, el coordinador de Catalunya en Comú coincideix amb Ada Colau que l’acostament és "una de les peces claus en la distensió de la situació". En aquest sentit ha assenyalat que és "bo que diversos ministres hagin expressat aquesta voluntat".

Rèplica a Borrell

No li sembla tan bé que el titular d’Exteriors, Josep Borrell, sentenciés que Catalunya està a punt de l’"enfrontament civil". "És moment de desescalar i no de produir alarma". Elsa Artadi, portaveu del Govern, ha assenyalat que el diagnòstic de Borrell és "mentida" i s’ha preguntat si el problema és que el ministre "no passa prou temps a Catalunya o vol donar una imatge exterior que no es correspon amb la realitat".

Tant el líder dels comuns com la consellera han coincidit a destacar que la reunió ha sigut fructífera. Domènech, que ha celebrat la voluntat d’enteniment entre els dos governs, ha reclamat la necessitat que hi hagi un diàleg entre tots els catalans. En aquest sentit, ha plantejat la creació d’una taula de diàleg a Catalunya per "crear grans consensos de país".

"El més important és asseure’s en una taula i tenir voluntat real d’arribar a acords". El model seria la plataforma Espai Democràcia i Convivència, integrat, no només per partits, sinó també per un centenar d’entitats, sindicats i organitzacions civils. Artadi, com a portaveu del Govern, ha afegit també l’exemple del Pacte Nacional pel Referèndum.

Paper clau

Notícies relacionades

Després que la CUP retirés el suport a ERC i JxCat i anunciés que passa a l’oposició, el paper dels comuns al Parlament pot ser fonamental.  Domènech ha estès la mà a la col·laboració a l’intentar recuperar les lleis suspeses pel TC i fins i tot arribar a acords per recolzar uns pressupostos socials que reverteixin les retallades. Això sí, ha reclamat que si el Govern vol el seu suport faci ja gestos reals, com per exemple parar la subhasta d’edificis públics titularitat de la Generalitat o tornar a finançar les guarderies.

Artadi trucarà aquesta tarda a la ministra Meritxell Batet per començar a preparar la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra. El president ha traslladat a Domènech la intenció de reunir-se també aviat amb Ada Colau i Pablo Iglesias.