REACCIONS

L'independentisme carrega contra Borrell per parlar d'"enfrontament civil»

Torra qualifica les paraules del ministre d'"irresponsabilitat inaudita"

El diàleg amb Sánchez allunya el Govern de la CUP i l'apropa als comuns

zentauroepp43660193 spain s new foreign minister josep borrell arrives to attend180611105349

zentauroepp43660193 spain s new foreign minister josep borrell arrives to attend180611105349 / Francisco Seco

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Borrell ha tornat a treure de polleguera els independentistes. Quan molts continuaven sense oblidar la seva crida a "desinfectar" les ferides de la societat catalana, el diagnòstic de l’avui ministre d’Exteriors que Catalunya està "a punt d’un enfrontament civil" ha tornat a desencadenar una tempesta política. Quim Torra l’ha qualificat d’"irresponsabilitat inaudita", en una de les moltes crítiques independentistes al flagell del separatisme.

ERC ha coincidit a titllar d’"irresponsables" aquestes paraules de qui Carles Puigdemont ha definit com a "ministre de la novel·la negra". "La ultradreta li deixa la tinta per escriure el relat ficció que justifiqui la repressió actual i venidora", ha tuitejat l'expresident, abans d’acusar-lo d’intentar forjar "un clima de por i enfrontament que, mal que li pesi, no existeix a Catalunya".

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha denunciat que el retrat de Borrell és "mentida" i s’ha preguntat si el problema és que el ministre "no passa prou temps a Catalunya o vol donar una imatge exterior que no es correspon amb la realitat". 

"En primera persona"

Els paraigües socialistes s’han obert per protegir el ministre de la pluja de crítiques i apuntalar les seves tesis. Meritxell Batet, la seva companya de gabinet, ha considerat que és "lamentable" que "en els últims mesos hi hagi hagut una degradació de la convivència" que ella mateixa ha viscut "en primera persona". El secretari d’organització del PSCSalvador Illa, ha reflexionat que "alertar dels riscos és assenyat" i ha posat com a exemples del "deteriorament de la convivència" el boicot a un acte de Societat Civil Catalana a la UB i el polèmic acted’Inés Arrimadas a Vic. "Ciutadans, el partit que ha guanyat les eleccions, no pot fer un acte a Vic perquè l’hi prohibeixen", ha clamat la diputada taronja al Parlament, Sonia Sierra, que considera "increïble" que l’independentisme negui que no hi ha fractura social. 

"És moment de desescalar i no produir alarma", ha valorat Xavier Domènech, després de reunir-se amb Torra a la Generalitat. Quan va ser investit president pocs podien imaginar que, un mes després, la ronda de contactes amb els representants parlamentaris tindria un decorat tan diferent. Amb Mariano Rajoy fora de la Moncloa, tant el nou Govern socialista com el nou Govern català envien senyals de voler reprendre el diàleg. En aquesta tessitura, els comuns poden tenir un paper clau tant al Congrés com al Parlament per facilitar l’acostament.

La situació dels presos ha sigut un dels assumptes abordats per Torra i Domènech en una trobada de poc més d’una hora. Mentre el Govern exigeix l’alliberament i de moment no vol parlar d’amnisties ni acostament, Domènech creu que l’acostament és "una de les peces clau en la distensió de la situació". 

Tant el líder dels comuns com Artadi, com a portaveu del Govern, han coincidit a destacar que la reunió ha sigut fructífera. Domènech, que ha celebrat la voluntat d’enteniment entre tots dos governs, ha plantejat la creació d’una taula de diàleg a Catalunya per "crear grans consensos de país". "El més important és asseure’s en una taula i tenir voluntat real d’arribar a acords". El model seria la plataforma Espai Democràcia i Convivència, integrat, no només per partits, sinó també per un centenar d’entitats, sindicats i organitzacions civils. Artadi ha afegit també l’exemple del Pacte Nacional pel Referèndum.

Notícies relacionades

El paper dels comuns pot ser fonamental després que la CUP hagi deixat clar que no comptin amb ells per tornar a fer política autonomista. "No tolerarem que l’1-O s’usurpi a canvi d’engrunes autonòmiques", ha tornat a advertir Carles Riera després de reunir-se amb Torra per exigir-li concretar una "agenda de ruptura". Domènech ha estès la mà per intentar recuperar les lleis suspeses pel TC i fins i tot recolzar uns pressupostos socials que reverteixin les retallades. Això sí, ha reclamat primer alguns gestos com per exemple parar la subhasta d’edificis públics titularitat de la Generalitat o tornar finançar les guarderies.

El president ha traslladat a Domènech la intenció de reunir-se també aviat amb Ada Colau i Pablo Iglesias. Xavier García Albiol, en nom del PP, li ha proposat a Torra que es reunís amb tots els representants dels grups parlamentaris per preparar la trobada amb Sánchez. Artadi va trucar aquest dilluns la ministra Meritxell Batet per preparar aquesta cita. Des de la presó d’Estremera i a preguntes de Catalunya Ràdio, Oriol Junqueras ha asseverat que Sánchez haurà d’escollir "si vol fer canvis superficials com José Luis Rodríguez Zapatero o ser un estadista". “És a dir, pot arriscar o pot quedar-se en postureig progressista. Ja ho veurem”, ha afegit, després de destacar que la presa de decisions és el que “evidencia la talla d’un dirigent”.