LA CORRUPCIÓ DEL PP

La sentència de la Gürtel confirma que el PP valencià també tenia caixa b

Ricardo Costa, exsecretari general del partit, i els capitostos de la Gürtel, condemnats, i Rambla, absolt

La sentència dona per provat el finançament irregular en l'època de Camps, que no estava processat

bukgh66xdxynqrtpfe4cp1100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La sentència del Jutjat Central del Penal de l’Audiència Nacional de l’anomenat 'cas Gürtel valencià' dona per provat que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana tenia, en l’època en què estava dirigit per Francisco Camps, una 'caixa b' amb la qual va finançar irregularment els seus actes electorals de les campanyes del 2007 i el 2008 i ha condemnat a quatre anys de presó Ricardo Costa, exsecretari general dels populars valencians i altres dirigents del partit, tot i que ha absoltVicente Rambla, exvicepresident de la Generalitat.

A Costa, que s’ha beneficiat de l’atenuant de confessió i col·laboració, el condemnen a dos anys per delictes electorals i dos més per falsedat documental. En canvi, Camps s’ha deslliurat de qualsevol pena malgrat que gairebé tots els implicats el van assenyalar com a màxim responsable del sistema, al no haver estat processat en la causa.

Quant als capitostos de la trama Gürtel, que també tenen beneficis per confessió i col·laboració, a més dels delictes electorals i de falsedat també els condemnen per d’altres contra la Hisenda Pública. El que n’ha sortit més mal parat és Álvaro Pérez, 'el Bigotes’, amb sis anys i nou mesos. Francisco Correa ha estat condemnat a cinc anys i tres mesos i Pablo Crespo, a cinc anys.

Notícies relacionades

La fiscalia comptava des del principi amb el testimoni de nou empresaris que van acceptar reconèixer pagaments irregulars al PPCV a canvi de condemnes que no impliquessin l’entrada a la presó. S’hi van sumar posteriorment tant ‘el Bigotes’ com Costa, que van explicar que el partit d’una banda rebia diners en efectiu procedents pel que sembla de 'mossegades’ per adjudicacions i, de l’altra, hi havia actes que directament Orange Market els facturava a diferents empreses.

La sentència arriba tot just dues setmanes després d’una altra resolució que establia que el PP nacional també havia tingut 'caixa b' i que va posar en dubte la credibilitat de Mariano Rajoy, la qual cosa va donar peu a una moció de censura que el va apartar fa uns dies de la presidència del govern.