LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Anticorrupció rebaixa la seva petició de pena a Costa i als que van confessar el finançament il·legal del PP valencià

A Costa li redueix de 7 anys i 9 mesos a 4 anys i 3 mesos, mentre que a Corretja, de 22 anys a 7 anys i 3 mesos

La fiscal lamenta que la col·laboració no hauria arribat el 2010 per poder acusar altres persones

zentauroepp43163350 valencia 3 5 2018  pol tica  ricardo costa  el ex secretario180503113229

zentauroepp43163350 valencia 3 5 2018 pol tica ricardo costa el ex secretario180503113229 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia Anticorrupció ha modificat les seves conclusions provisionals i ha demanat al jutge Central del Penal, José María Vázquez Honrubia, que condemni al capitost de la trama GürtelFrancisco Correa, i a l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, així com a la resta d’acusats que van confessar el finançament il·legal del PP valencià per penes molt inferiors a les que sol·licitava inicialment. L’acusació que exerceixen els socialistes valencians també ha rebaixat la seva petició, però no de manera "tan generosa" com la fiscal, segons va expressar la seva advocada, Glòria de Pascual

Anticorrupció manté l’existència dels mateixos delictes pels quals acusava inicialment, delictes electorals per les eleccions municipals autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008, però a Ricardo Costa, per la seva confessió en el judici, per exemple li rebaixa d’una petició inicial de 15 mesos per a cada un d’ells a sis mesos. Això suposa que de set anys i nou mesos de presó proposats per a ell, la fiscalia els redueixi a quatre anys i tres mesos.

Durant el seu informe, la fiscal Myriam Segura no ha esmentat en cap ocasió l’expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps. Això sí, en un moment determinat ha dit "respecte d’altres persones que no es troben aquí, hauria estat molt agrair, no només per la fiscalia, sinó per la ciutadania, que algunes coses s’expliquessin el 2010" i no durant el judici, que va ser quan van decidir confessar els principals acusats.

Els únics que ho havien fet anteriorment van ser empresaris acusats: Enrique Ortiz, José Francisco Beviá, Alejandro Pons, Vicente Cotino, Antonio Pons, Enrique Gimeno, Rafael Martínez Berna, Tomás Martínez Berna, i Gabriel Batalla. Com tots ells, van aportar justificants d’abonament de les quanties reclamades per garantir les responsabilitats pecuniàries derivades dels fets, la pena és la mateixa que es demanava inicialment per a ells, que ja era inferior a dos anys de presó substituïble per multa.

Rebaixa més generosa

La fiscalia ha aplicat a Correa l’atenuant de reparació del mal, en haver abonat 2.060.748 euros des del seu compte del Credit Suisse a Suïssa, ingrés del qual es va tenir constància durant la sessió i que va portar el magistrat a interrompre l’advocat de l’Estat per comentar-l’hi. També se li va aplicar la de confessió a tots els delictes, tot i la seva tardança a l’hora de col·laborar. La primera es va circumscriure a les comeses contra la Hisenda pública per part de la filial del seu grup empresarial a València, Orange Market.

Ell és qui ha obtingut més rebaixa. Els 22 anys de presó als quals s’enfrontava la petició fiscal, han quedat reduïts a set anys i nou mesos. La rebaixa és "tan generosa", com deia l’acusació dels socialistes, que la seva defensa s’hi va adherir tret d’un únic punt en el qual va demanar que se li apliqués un altre atenuant.

Notícies relacionades

D’aquesta manera la petició de pena per a Corretja és molt inferior a la del seu subordinat, Álvaro Pérez, per al qual sol·licitava 27 anys de presó i ara demana 16 anys i mig de presó, malgrat que durant la seva declaració en el judici va responsabilitzar l’expresident valencià Francisco Camps del finançament il·legal del partit en aquesta comunitat. Per al número dos de la trama corrupta, Pablo Crespo, la petició inicial de 22 anys ara es redueix a 13 anys i mig.

El que va ser assessor fiscal de Correa, Ramón Blanco Balín, l’empleat de la trama Cándido Herrera, i els exdirigents del PP valencià David Serra, Vicente Rambla i Cristina Ibáñez no van reconèixer els fets jutjats, per la qual cosa pràcticament no han vist modificada la petició de pena.