'CAS GÜRTEL'

Costa confessa que el PP valencià es va finançar amb diner negre i que Camps era qui decidia

L'exsecretari general del PP diu que els actes de Rajoy a València també es van pagar amb fons opacs

Les campanyes municipals de Castedo, Fabra i Pedrosa es van sufragar irregularment

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa ha arruïnat aquest dimecres les confessions que des que va començar el judici pel finançament irregular del PP valencià havien fet els principals acusats de la trama Gürtel.Gürtel I ho ha fet perquè les ha deixat en molt poca cosa. Davant el jutge central penal, José María Vázquez Honrubia, ha admès que el PPCV es va finançar amb diners de subvencions públiques --les que li corresponien per escons i vots-- i amb "diner negre", pagat en efectiu per empresaris adjudicataris de concursos públics, que també abonaven factures a Orange Market pels treballs realitzats al partit.

Ha citat diversos exemples. Alguns de sensibles, com els que afecten els actuals senadors del PP Alberto Fabra i Adela Pedrosa, les campanyes dels quals per a l'alcaldia del 2007 de Castelló i Elda, respectivament, es van pagar per aquest sistema. També ha esmentat part dels actes que Mariano Rajoy va fer a la plaça de toros de València el 2007 i el 2008. Segons ha dit, els complements (focs artificials, pantalles, bandes de música i un animador) que va voler incloure el llavors president del PP valencià i de la Generalitat, Francisco Camps, els van pagar empresaris adjudicataris d'obra pública.

Costa ha situat al capdavant del sistema de finançament el mateix Camps --de qui ha destacat la "impulsivitat", cosa que li ha valgut una repregunta del jutge que l'acusat ha tancat amb un "és que es tracta d'una persona una mica especial"-- i l'aleshores president de les Corts Valencianes, Juan Cotino. Ha explicat que el vicepresident del Govern valencià Víctor Campos --al qual no es jutja-- li va explicar que els dos anteriors li havien encarregat que s'ocupés de mantenir relacions amb empresaris.

Costa també ha endossat a Camps la decisió de contractar amb Orange Market, circumstància que, ha insistit, no va ratificar cap òrgan del partit, com tampoc el pressupost dels actes. "No he denunciat aquestes actuacions en els anys que he estat com a servidor públic. Vull manifestar el meu penediment i demanar perdó a la societat valenciana i a la meva família, que en patirà les conseqüències", ha assegurat. Anticorrupció demana set anys i nou mesos de presó per a ell per falsedat i tres delictes electorals.

"Això seria 'Filesa 2'"

Segons Costa, el que sí que va fer va ser explicar-li a l'aleshores gerent del PP, Luis Bárcenas, com empresaris pagarien les factures del partit. El que després seria tresorer li va contestar que això era "una pràctica prohibida al PP" i que "seria una Filesa 2", en referència al cas que va afectar el PSOE als 90. No consta que Bárcenas fes res per impedir-ho, però tindrà l'oportunitat d'aclarir-ho quan comparegui davant el jutge com a testimoni. També estan citats en aquesta condició Cotino i Camps, que ha tornat a negar les acusacions i ha recordat que va ser absolt "pel poble valencià" en el cas dels vestits.

El relat de Costa passa perquè el juliol del 2007 li va trucar el també acusat Vicente Rambla, llavors vicepresident primer del Govern, i li va dir que li havia trucat Álvaro Pérez, el Bigotes, per facturar a empreses. Un mes més tard, Rambla li va demanar que recollís 15.000 euros de Secopsa, 150.000 de Rover Alcisa i 350.000 d'Enrique Ortiz, diners que va entregar a la gerent Cristina Ibáñez i després es van donar al número dos de laGürtel, Pablo Crespo, per anar saldant el deute del partit.

Costa, que també va ser absolt en el judici dels vestits, ha sostingut que una vegada Pérez li va oferir un rellotge d'or i, quan el va rebutjar, ell es va mostrar sorprès perquè, segons li va dir, eren els únics que no els demanaven res per treballar per a ells. Això no descarta els suborns, perquè després ha declarat queel Bigotesel va citar a Orange Market una nit. Volia preguntar-li si alguna empresa podia lliurar una factura per cobrar els 20.000 euros que Camps els devia per peces de vestir. Segons Costa, s'hi va negar. 

Rambla desmenteix Costa

Notícies relacionades

Quan li ha arribat el torn, Vicente Rambla s'ha convertit en el primer acusat que ha dit que ignorava el finançament irregular. "Si això hagués depès de mi, no s'hauria fet així mai de la vida. ¿Si jo hagués tingut res a veure amb els pagaments, hauria sortit aquest bunyol de campanya?", ha preguntat. I ha responsabilitzat Costa de les decisions del PPCV. "Portava tot el pes del partit, perquè Camps estava ocupat en feines de govern".

Per si aquesta afirmació deixava marge a Costa, ha afegit que la relació amb Orange Market va començar el 2004, quan ell i Adela Pedrosa van ser nomenats vicesecretari i secretària general. "Costa era l'embut per tenir interlocució amb el partit. ¿Coneix alguna empresa en què el que porta els diners en a no és el mateix que els porta en b?", ha argumentat.

L’ex secretari general del PP a València sosté que diversos empresaris aportaven diners a canvi de subvencions. / ATLAS VÍDEO